Официално Петер Пелегрини е новият премиер на Словакия

Официално Петер Пелегрини е новият премиер на Словакия Президентът на Словакия Андрей Киска назначи днес за премиер Петер Пелегрини от партията "Смер - социална демокрация", предаде Франс прес.
Той заменя на поста предшественика си Роберт Фицо, който подаде оставка след избухването на политическа криза заради убийството на разследващия журналист Ян Куциак, писал за връзки между политици и бизнесмени, свързани с калабрийската мафия ндрангета. Организаторите на антиправителствените протести отмениха планирана за утре проява след назначаването на новото правителство.
Новият кабинет на трипартийната коалиция е съставен основно от хора, които бяха министри и в досегашното правителство. Министерството на вътрешните работи оглавява Томаш Друкер, който бе досега министър на здравеопазването.
Предишният вътрешен министър Роберт Калиняк подаде оставка под натиска на улични протести след двойното убийство на Куциак и годеницата му. Министерството на здравеопазването е поверено на Андреа Калавска, която досега бе държавен секретар в това ведомство.
В кабинета има трима нови министри: Рихард Раши - вицепремиер за инвестициите, който поема поста от Пелегрини, Габор Гал става министър на правосъдието и Любица Лашшакова става министърка на културата.
Новият премиер осъди днес убийството на Куциак. "Смятам това за нападение срещу устоите на словашката демокрация, атака срещу свободата на словото", каза Пелегрини и обеща да направи всичко в подкрепа на разследването.
В Словакия през последните седмици бяха организирани най-големите демонстрации в посткомунистическата епоха. "Гордеем се от това, което постигна гражданският глас", заявиха организаторите им във Фейсбук и добавиха, че утрешните протести се отменят.
22.03.2018, 16:35 часа
779 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha