Специален фонд ще поема лечението на здравно неосигурените

Специален фонд ще поема лечението на здравно неосигурените До края на май за обществено обсъждане ще бъдат предложени нови варианти за управление на здравната система. Това каза във Варна министър Кирил Ананиев, предава БТА.
Два варианта вече са готови, като се работи и по трети. Ананиев уточни, че нито една от разработките няма да предвиди резки промени, тъй като системата е консервативна и не бива да се подлага на трусове. Той допълни, че за обслужването на здравно неосигурените пациенти вероятно ще бъде създаден специален фонд, който да поеме този тип разходи. 
Задълженията на болниците в страната достигат 500 млн. лева, каза министърът. Той уточни, че в тези с най-тежко финансовото положение вече се прилагат оздравителни планове. Така се работи в Ловеч, Враца, а вероятно през следващата седмица ще бъде направена подобна стъпка и в Националната кардиологична болница, каза Ананиев.
До края на следващата седмица министерството ще бъде готово с общи правила за финансово управление и контрол на държавните болници, каза още Кирил Ананиев. По думите му разработката ще бъде предложена и на общините, които могат я прилагат в здравните заведения, които управляват.
До края на годината трябва да бъде готов проектът за национална здравна електронна система. Според Ананиев това ще даде възможност през 2019 г. да започне възлагането на обществените поръчки по изпълнението на проекта.
Във Варна днес министърът на здравеопазването присъства на открит медицински съвет за представяне отчета на университетската болница "Св. Марина" за 2017 г. Заведението е приключило годината без задължения към държавата, общината и персонала. Със собствени средства болницата е купувала апаратура и е ремонтирала няколко клиники. Предстои в нея да бъде изградена ангиографска лаборатория за лечение на мозъчно-съдови заболявания, както и да бъде купена още модерна апаратура.
23.03.2018, 15:16 часа
1372 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha