Одобриха още два проекта на община Мездра

Одобриха още два проекта на община Мездра Два важни проекта на община Мездра бяха одобрени от Комитета за Наблюдение на Програмата Interreg V-A Румъния-България. Решенията бяха взети на десетото заседание на членовете на Комитета за Наблюдение, което се проведе на 22.03.2018 г. във Велико Търново. По време на заседанието беше одобрен списък с 85 проекта.
Одобрените проекти на община Мездра са свързани с укрепване на свлачището в село Игнатица  и провеждането на няколко дневни средновековни фестивали в АК “Калето“ и в Община Добрословени, Румъния.
Община Мездра е бенефициент по проект „Добре дошли в Средновековието“, чиято обща стойност е 495 103, 39  евро. Проектът предвижда провеждането на два фестивала за популяризиране на средновековните бит, култура и порядки. Единият ще се провежда в АК “Калето“ в рамките на 4 дни. В него ще вземат участие представители от трансграничния регион. Предвижда се финалът да съдържа презентации и открити уроци по средновековни бойни техники, презентации на средновековни облекла и ритуали, както и на средновековна кухня.
В рамките на проекта за нуждите на АК “Калето“ ще бъдат закупени: автентична българска юрта, използвана от прабългарите за техен дом; средновековни костюми, снаряжение и оръжия за пет различни  типа войни от средновековието; професионална система за представяне, озвучаване и презентиране на събития.
В проекта е заложено и реализиране на Римски фестивал в община Добрословени, Румъния. В рамките на 4 дни ще бъдат представени презентации и открити уроци на римски военни техники, на римско облекло и римска средновековна кухня. Римският фестивал ще завърши с презентация на двата интегрирани туристически продукта на най-големите туристически борси в България и Румъния.
Проект „Добре дошли в Средновековието“ цели да подобри използването на природното и културно наследство на общините Мездра и Добрословени като създаде два значими фестивала – средновековен и римски, чрез които по атрактивен начин да се пресъздаде автентичния живот по онова време и същевременно се насърчи съвместната работа в сферата на туризма между двата съседни региона.
Вторият одобрен проект е с наименование „Съвместни усилия срещу природни бедствия”/. Той е на обща стойност 937 151,38 евро и ще бъде изпълняван съвместно с жандармерията на окръг Мехединци и Община Мездра. Проектът касае укрепване на образувало се свлачище на левия склон на дере Керекушко, в северозападната част на с. Игнатица и обхваща участък от левия склон на пътя за с. Зверино. Предвидено е и изграждането на система за ранно оповестяване.
Свлачището в Игнатица е регистрирано в края на 2006г.  като периодично се активира и е засегнало почти цялата ширина на външната лента на пътното платно в участък с дължина около 85 метра. Надолу по склона то е с дължина 35-40 метра. Под него, в зоната на стръмния бряг на дерето, е формирано друго свлачище с по-малка площ и дълбочина.
При последваща активация на свлачището, изградената през 2008г. подпорна стена се е деформирала в участък с дължина 48м., като по пътното платно са отворени пукнатини на скъсване. Склонът е подложен на периодични оводнявания и активация на свлачищни явления, в резултат на които прилежащата инфраструктура е заплашена от разрушения.    
От румънска страна се очакват закупуване на високопроходим автомобил и модернизиране на техниката в жандармерията на окръг Мехединци.
23.03.2018, 16:46 часа
1198 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha