Спасяват щъркели с 40 кг риба

Спасяват щъркели с 40 кг риба Близо 40 килограма риба разхвърлиха по покрива на училището в Белозем, за да бъдат спасени щъркелите. Белозем се прочу като Европейско село на Белия щъркел заради свитите 23 гнезда върху покрива на местното училище. Спасителната акция е организирана от СНЦ "Зелени Балкани" и Спасителния център за диви животни - Стара Загора по настояване на кмета Иван Тачев заради лошото време в района. 
Служители на кметството, еколози и доброволци разхвърлиха рибата по покрива на ОУ "Гео Милев", където вече имало 23 двойки. Храна е оставена и в близост до гнездата на православния храм "Св. Георги".
Местните се надяват изненаданите от лошото време пернати скоро да започнат да се хранят. Наложило се прехраната да им бъде донесена, тъй като лошото време у нас изненада птиците. Те няма как да намерят земноводни, нито насекоми при тези климатични аномалии. 
Първият щъркел в Европейското село на Белия щъркел кацнал още на 1 март.   Готови сме да им помогнем във всеки един момент. Ако се наложи, ще ги приютим в складове, разказа пред "Марица" Тачев. 
Междувременно стана ясно, че нито едно от близо трите гнезда, свити в близкия град Съединение, не са заети от щъркелови двойки. Жителите на града разказват, че виждали птиците да кръжат, но те не смеели да кацнат заради лошото време и опасността да замръзнат. Някои разказаха, че са виждали дългокраките пернати да търсят подслон в изоставени постройки, като бивши селскостопански постройки. 
В Съединение спешно трябва да се извърши почистване и укрепване на щъркеловите гнезда. В това на ул. "Революционна" са поникнали треви и пернатите няма как да кацнат в него, а две на ул. "Васил Левски" пък се нуждаели от спешно укрепване. 
За нуждата от рехабилитацията на гнездата дългогодишният орнитолог и кореспондент на "Марица" Кръстю Манчев вече е алармирал еколога на общината.
Фирма TM INOX LTD Bulgaria построи изкуствено гнездо за щъркели в село Ръжево Конаре.
В него вече се заселиха първите птици за тази пролет. Местните са много благодарни за начинанието, тъй като селото беше останало без част от щъркеловите си гнезда, които се намираха върху стара фурна. В края на миналата година багери бутнаха фурната, построена в края на 50-те години на миналия век.
 
24.03.2018, 16:30 часа
909 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha