Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция

Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция. Документът на Съвета на Европа описва пола като „социална роля”, което може да подкопае традиционните семейни ценности в предимно католическа Хърватия, заявиха демонстрантите и призоваха за оставка на премиера Андрей Пленкович. Преди шествието, в което се включиха около 10 хиляди души, ръководството на католическата църква заяви, че всички, които подкрепят Истанбулската конвенция, вече няма да бъдат смятани за вярващи.
Протестиращото множество излезе по улиците на Загреб, за да изрази недоволството си срещу предложението на правителството за ратификация на Истанбулската конвенция. Хората преминаха през централните улици на столицата, носейки големи плакати с надписи „Спрете Истанбулската конвенция”, „Аз съм майка, а не родител 1", „За суверенна Хърватия”,  развявайки национални знамена и пеейки патриотични песни.
Въпреки опозицията в собствените си редици, през седмицата хърватското дясно правителство прие документа, който е посветен на борбата с насилието срещу жените. Правителството настоява парламентът да ратифицира конвенцията. То излезе и със специално изявление, в което се казва, че документът няма да промени правната дефиниция, която има в Хърватия за брака като съюз между мъж и жена.
Консервативните кръгове, както и Католическата църква в страната са срещу ратификацията на документа. Те твърдят, че подкрепят борбата срещу насилието над жени, но според тях конвенцията открива пътя за въвеждането на транссексуалните и трансджендър като отделни категории.
Мария Лукачин, един от организаторите на протеста: "Министрите на това правителство стартираха ратификацията на Истанбулската конвенция не за да помогнат на жените и децата, а за да помогнат само на себе си".
Гордана Турич, бивш депутат от управляващата партия: "Те казват, че сме изостанали, защото вярваме в Бог. Казват, че не разбираме. Но съм прочела и съм разбрала. Истанбулската конвенция отваря много въпроси. Истанбулската конвенция е срещу християнството".
Според Кристина Павлович, също организатор на протеста, Хърватия се намира в повратна точка и хората трябва да решат дали страната ще избере запазването на семейството и традиционните ценности или ще тръгне по друг път, наложен отвън, от Брюксел, или като това, което виждаме в Канада, където ще има родител 1 и родител 2 вместо майка и баща.
Поддръжници на конвенцията организираха по-малък контра протест, а полицията трябваше да раздели двете групи, за да не се стигне до сблъсъци след размяната на словесни обиди.
Наскоро България отложи ратифицирането на Истанбулската конвенция, също поради обществена съпротива срещу въвеждането на понятието „социален пол”. Великобритания, Гърция, Унгария, Словакия и редица други страни също все още не са ратифицирали документа.
В края на тази работна седмица над 300 европейски граждански организации от няколко държави се обявиха за преразглеждане на конвенцията. В писмо до Съвета на Европа те настояват за поправки в документа, като спорните термини около понятието "джендър" се заменят с "равенство между жените и мъжете", както и да се даде възможност на държавите да предявят резерви по спорните и идеологически части на Конвенцията.
25.03.2018, 16:30 часа
1974 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha