Самотата увеличава риска от смърт от инфаркт

Самотата увеличава риска от смърт от инфаркт Животът в самота и ограничените човешки контакти увеличават риска от смърт от инфаркт и мозъчен инсулт, установи финландско проучване, цитирано от Франс прес.
Изследването било проведено във Великобритания и обхванало 479 хиляди души, които отговорили на анкети за това дали живеят в социално отчуждение. Били зададени въпроси свързани с броя на хората, с които се срещат, колко често излизат от дома си, дали се чувстват самотни, предаде БТА.
От получените данни проличало, че чувството за самота е свързано с повишен риск от масивен инфаркт на миокарда или от мозъчен инсулт.
Финландските учени установили, че социалното отчуждение влияе много пагубно и след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт. От изследването проличало, че живеещите в самота хора водят по принцип по-нездравословен живот от останалите, което се отразява на съдовата им система. Тук съществени фактори са тютюнопушенето, нездравословното хранене, обездвижването и др. Като се изключат останалите рискове, самотният живот увеличава смъртността с 32 процента след прекаран инфаркт или мозъчен инсулт.
27.03.2018, 10:06 часа
958 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha