МОСВ очаква община Хайредин да се заеме със защитните съоръжения по Огоста

МОСВ очаква община Хайредин да се заеме със защитните съоръжения по Огоста Община Хайредин не се е възползвала от разрешение да изгради защитни съоръжения по река Огоста, стана ясно от отговор на екоминистъра Нено Димов в рамките на парламентарния контрол. В момента собственици на имоти в общината имат проблеми с високите подпочвени води и смятат, че причината за това е изграден ВЕЦ на реката.
Според публикации в медиите са наводнени десетки домове във врачанското село. 
Димов заяви днес, че разрешението за ползване на воден обект (по проекта за защита от водите – бел. р.) е дадено на общината през 2009 г. и е изтекло през 2015 г.
Народният представител Николай Иванов изтъкна, че високите подпочвени води заплашват сгради от срутване.
До момента по сигналите са извършвани три проверки, както и други планови инспекции, каза министърът. Той заяви, че действително има повишени нива на подпочвени води в имоти, но те са над работното ниво над МВЕЦ Елена и не е установено централата да е причина за проблема в района.
Той призова местната власт трябва да поеме своята част от отговорността, след като не е реализирала инвестиционното намерение. Очакваме инициативата на кмета, каза Нено Димов. 
05.04.2018, 11:13 часа
685 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha