Китай забрани износа на 32 стоки с "двойна употреба" за Пхенян

Китай забрани износа на 32 стоки с "двойна употреба" за Пхенян Китай е забранил износа в Северна Корея на 32 изделия "с двойна употреба", които могат да бъдат приложени при разработването на оръжия за масово унищожение, съобщи министерството на търговията, цитирано от БГНЕС.
Списъкът на артикулите, които включват оборудване за радиационен мониторинг и софтуер, който може да се използва за моделиране на динамиката на течности или неутроните, е в съответствие с приетата през септември резолюция на Съвета за сигурност на ООН за ограничаване на балистичните ракети и ядрените програми в Северна Корея.
Забраната се отнася и за стоки с потенциална двойна употреба при разработването на конвенционални оръжия, става ясно от изявлението на министерството.
Съобщението идва пред планираните срещи между лидера на Севера Ким Чен Ун и президентите на Южна Корея и Съединените щати през следващите седмици, на които ще бъде обсъдена ядрената политика на Пхенян.
Китай е единственият голям съюзник на Северна Кория, но Пекин подкрепи поредица санкции на ООН за оказване на натиск върху Пхенян да се откаже от ядрените си амбиции в оръжейната сфера.
Китайският износ за Пхенян спадна с 32,4% през февруари в сравнение със същия период миналата година. В същото време вносът на горива в Северна Корея спадна значително поради наложените през септември санкции.
Вносът в Китай на севернокорейски стоки, сред които морски храни и текстил, спадна с 94,7% по данни от февруари, тъй като китайски компании се отказаха да правят бизнес със Северна Корея.
Администрацията на американския президент Доналд Тръмп призова Китай да окаже икономически натиск върху Пхенян и да пресече всякакви възможни канали за контрабанда. През февруари Пекин заяви, че се извършва разследване във връзка с информациите, че кораб с китайски надписи на борда, е прехвърлил товар на севернокорейски кораб в Източно Китайско море.
09.04.2018, 13:55 часа
973 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha