Продават бункер от Втората световна война

Продават бункер от Втората световна война Комплекс от военни бункери край град Неринга в Литва, построени от фашистите през Втората световна война, ще бъдат пуснати за продажба.
Местната власт в град Неринга скоро ще пусне в продажба бившия военен комплексът за отбраната "Алкини" . Той е бил баварска батарея за отбрана на въздуха с мрежа от бункери, съобщава lzinios.lt .
Бункерите са прехвърлени на местната власт преди няколко години. Често в такива сгради се правят необичайни музеи за туристи. Помещенията във военния комплекс са в много добро състояние, въпреки че в момента се ползва от бездомници.
По думите на кмета на Неринга - Дариус Ясаитис, обаче превръщането на бункера в туристическа атракция не е във финансовите възможности на града, защото, по предварителни изчисления, това би струвало около 1 милиона евро. Освен това военният комплекс е доста далеч от града. Затова градският съвет обмисля да го о пусне за продажба.
Местната власт се надява, че след продажбата, частни инвеститори да могат да се грижат за комплекса.

Историята на бункера
Курнийският шлюз е известен не само с изключителните си пейзажи, етнографски селища, но и с много места за световно наследство на Германия. Най-известната е батереята на "Алкшнас" за отбрана на въздуха, наричана още "Прасето на гърба" (разположено срещу един и същ остров).
Целта на сградата от 1939 г. е била да да защити въздушното пространство на град Мемиле през военните години. Защитеният от държавата комплекс, като арсенали, командировки, други бункери, барутни дворове, остава като културно наследство.
Най-впечатляващ  е подземният бункер със система от коридори, изходи и жилищни помещения.

 
09.04.2018, 15:30 часа
3586 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha