Скандално изтичане на имена на лауреати за ”Нобел”

Скандално изтичане на имена на лауреати за ”Нобел” От Шведската академия са изтичали имената на писатели, бъдещи лауреати на Нобелова награда, разкрива шведски вестник. "Представител на културата", който е имал връзки с Шведската академия, присъждаща Нобеловите награди за литература, е нарушавал правилата и е огласявал имената на бъдещите лауреати в продължение на 20 години, пише в. "Дагенс нюхетер",цитиран от БТА.
В списъка на предварително разгласените лауреати попаднали Вислава Шимборска /1996/, Елфрида Йелинек /2004/, Харолд Пинтер /2005/,Жан- Мари Гюстав Льо Клезио /2008/, Патрик Модиано /2014/, Светлана Алексиевич /2015/ и Боб Дилън /2016/.
Според шведския вестник в качеството на доказателства, инкриминиращи въпросния "културен деятел", се явяват показанията на свидетели.
По данни на адвокатския колектив, който се е заел с разследването, седем несвързани помежду си лица са свидетелствали за това, че заподозреният е разгласявал секретната информация за лауреатите на престижната награда.
Съобщава се също, че разследваният е оповестил имената на двама нови членове на Шведската академия, преди те да бъдат официално обнародвани.
10.04.2018, 11:45 часа
650 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha