Милиони Android потребители се оказаха жертви на фалшиви антивирусни програми

Милиони Android потребители се оказаха жертви на фалшиви антивирусни програми Почти 7 милиона души са станали жертви на лъжливи антивирусни програми, качени от мошеници в Google Play.
Информацията е на WeLiveSecurity, който цитира отчета на вирусните аналитици на компанията ESET. Специалистите на компанията откриха 35 приложения, имитиращи функционалността на софтуер за защитата на Android смартфоните от компютърни вируси.
Нито едно от тези приложения не съдържа вредоносен код. Те само имитират активна борба с хипотетичен вирусен софтуер. Някои от тези фалшиви антивирусни приложения наистина сканират смартфоните на потребителите и обявяват съвършено безвредните програми за вредоносни. Обикновено, за вредоносни са класифицирани приложенията с достъп до SMS съобщенията и адресната книга.
Въпросните приложения масово класифицират оригиналните антивирусни програми като вредоносни. Създателите на тези фалшиви антивируси не желаят да губят аудиторията на гледащите реклами потребители и настояват за незабавно изтриване на оригиналните антивирусни решения, най-вече с възможност за блокиране на рекламите.
Към днешен ден модераторите на Google са премахнали всичките открити от ESET фалшиви приложения от Google Play.
11.04.2018, 11:34 часа
1037 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha