Емирът на Дубай помилва българи, осъдени доживот

Емирът на Дубай помилва българи, осъдени доживот Двама българи с доживотни присъди са били помилвани от емира на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева с министъра на правосъдието на Обединените арабски емирства Султан ал Бади, пише 24 часа.
Двамата българи са били осъдени за трафик, притежание и разпространение на наркотици. След 12 години в затвора са помилвани, освободени и върнати в България. В Централния затвор на Дубай има още един българин, който излежава присъда за източване на банкови карти от 2014 г. Към момента той има 29 висящи дела и е с постоянна мярка “задържане под стража”.
Наскоро са задържани и две български гражданки от ромски произход, които се занимавали с джебчийство по моловете.
Емирствата не са подходящо място за подобен род престъпления заради повсеместното видеонаблюдение и особено след въвеждането на усъвършенствана система за биометрични данни от Германия, която позволява разпознаване на лица дори от уличните камери, монтирани по светофарите.
Като цяло българите не създават проблеми на правосъдната система на страната, което ни радва, заяви министър Бади по време на срещата.
Домакините увериха Захариева, че са отворени за тясно сътрудничество по всички въпроси на правосъдието и вътрешния ред в ОАЕ, където към момента живее най-голямата българска колония в целия Арабски свят.
Екатерина Захариева представи устройството на българската съдебна власт и механизмите за кариерно развитие на магистратите. Министър Султан Ал Бади прояви интерес от новите правила за избор на членове на Висшия съдебен съвет и как се избират тримата големи - главният прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.
Ал Бади представи устройството на съдебната система в емиратите, законодателните инициативи за по-ефикасно правосъдие и плановете за въвеждане на единна електронна система за движението на делата, част от дългосрочна стратегия за развитие на съдебната система.
В рамките на работната си визита министър Екатерина Захариева се срещна и Абсуллах Ал Нуаими, министър на инфраструктурното развитие.
“Трябва са насърчим сътрудничеството - трябва да привлечем българските строителни компании и инженери тук. В последните години България разви много своята инфраструктура”, каза министър Захариева.
Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество - особено във възобновяемите енергоизточници, както и организиране ня среща на български компании с изпълнители на големи инфраструктурни проекти в ОАЕ.
“В Северна Африка българите са много популярни, имате огромен принос за развитието на този регион. Надявам се строителният ви бизнес да участва и на нашия пазар”, каза министър Ал Нуаими.
11.04.2018, 12:15 часа
1476 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha