Монтанската библиотека бе домакин на семинар за военните паметници

Монтанската библиотека бе домакин на семинар за военните паметници Регионален семинар на тема „Герои и признателност: военни паметници в област Монтана”, посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война, се проведе в Регионална библиотека „Гео Милев”. Участие в него взеха 65 библиотекари от читалищните библиотеки в областта. Срещата бе открита от директора на библиотеката Анелия Иванова-Тодорова, която приветства присъстващите и представи целите и очакванията от семинара.
Семинарът е част от регионалната дейност на РБ „Гео Милев” – Монтана, етап от програмата „С библиотеката през ДИВНИЯ Северозапад”. Целта на тази изследователска програма е с помощта на читалищните библиотеки в областта, да се издири, съхрани и популяризира информация за участието на нашия край в Първата световна война, която да бъде дигитализирана и качена в интернет пространството, за да може да достигне до по-голям брой потребители. По този начин се очаква да се повиши интереса и съпричастността на общността и младите хора към историята на родния край и към опазването и съхраняването на историческите паметници в област Монтана.
Събитието бе уважено от заместник областния управител и председател на областната комисия „Военни паметници” Цветко Цветков,  директорът на Регионалния исторически музей д-р Ваня Иванова, началникът на отдел в Държавен архив - Монтана Ангелина Емилова, представител на Военно окръжие – Монтана Камелия Бауренска и журналисти.
Юлия Андреева – главен библиотекар, завеждащ отдел „Краезнание” представи методика за събиране на информация за военните паметници в област Монтана, както и информация за Регионална изследователска краеведска конференция на тема „Музика за вековете”, посветена на 120 години от рождението на Дико Илиев, която ще се проведе на 8 юни 2018 г. в  РБ „Гео Милев” – гр. Монтана.
Библиотечният специалист Богдан Горанов даде указания за изпращане на материали по електронната поща, а методистът Мариана Коларска наблегна на новостите в Регистъра на обществените библиотеки 2017. Ангелина Емилова показа на практика на читалищните библиотекари как да издирват информация за загиналите във войните и прикани всички да посетят Държавния архив, където допълнително ще могат да направят проучвания.
По време на семинара бе представена документалната изложба на Държавен архив – Монтана - „Войната в документи”, по повод 100 години от влизането на България в Първата световна война. Експозицията е посветена на всички знайни и незнайни войни от региона Монтана, които са участвали в Първата световна война. След като семинарът приключи, участниците в него посетиха паметници в централната градска част на Монтана.
12.04.2018, 15:26 часа
1100 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha