Внимание! Врачани олепиха хепатит и паротит

Внимание! Врачани олепиха хепатит и паротит Случай на болен от хепатит Б и един заразен с паротит са установили от регионалната здравна инспекция във Враца през изминалата седмица. За периода са открити и двама, разболели се от варицела и един от скарлатина, допълват от РЗИ.
Хепатит Б е заболяване, причинено от вирус. Инфекцията е една от най-разпространените в света, като заедно с хепатит Ц са най-големият причинител на чернодробна цироза и рак.
Паротитът пък е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира със засягане на околоушните слюнчени жлези, умерено изразени токсични поражения и доброкачествено протичане. По-рядко се атакуват други жлезисти органи – полови жлези, панкреас, както и централната нервна система като се предизвикват съответните възпаления на органа. Източникът на зараза е болен човек, а причинителят на заболяването е вирус, който се предава по въздушно-капков път и по-рядко по контактно-битов. Заболяването е разпространено повсеместно и се проявява спорадично или под формата на епидемични взривове. Боледуват основно деца или лица в младежка възраст.
От здравната служба, разкриват още, че заболелите от остри респираторни заболявания за изминалата седмица са 48 на 10 000 души.
13.04.2018, 08:25 часа
1701 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha