България спира вноса на стари дизелови коли с ниски екостандарти

България спира вноса на стари дизелови коли с ниски екостандарти Държавите, които забраняват за движение старите дизелови автомобили, да нямат право да ги изнасят, ако те не отговарят на определени екостандарти – за това ще настоява България пред Брюксел, обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Страната ни ще настоява за ясен регламент по въпроса.
„Това обаче е изкривяване на пазара. Това до известна степен, макар и не пряко, косвено нарушава правото на свободния пазар, който е един от фундаментите на ЕС. От гледна точка на това, че благодарение на определена забрана ще падне цената на нещо, т.е. това е вид обратното на дъмпинг. Като идеята, която в момента се заражда е държави, които по този начин изкривяват пазара да понесат компенсаторно изискване, да не могат да изнасят коли, ако те не са ретрофитнати, например, ако не отговарят на определени стандарти”, обясни Нено Димов в ефира на ТВ „Европа“.
Ще се приемат и мерки за насърчаване на купуването на нови и електрически автомобили. Над две трети от държавите в Европа имат проблеми с чистота на въздуха сред тях е и България, а това са само част от мерките, които се предприемат.
„Като определено смятаме екотаксите за електромобили да бъдат премахнати; за хибриди да бъдат значително намалени; за нови също да бъдат намалени. За тези до 5 години да бъдат запазени, а за по-старите да бъдат увеличени”, каза още той.
15.04.2018, 16:56 часа
2299 1
Коментари

Баце

15.04.2018, 19:28 часа
Тоа пустиняк, вместо да се прави на умен и загрижен, да каже на Сейбита&Ко да не краде толкова много, та да вдигнат реално стандарта на хората в Б-я и тогава всеки ще кара нова каруца, а не днешните таралясници. Ама е най-лесно да плямпаш.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha