Ученици се запознаха с работата на Административния съд във Видин

Ученици се запознаха с работата на Административния съд във Видин Денят на конституцията, 16 април, който е и професионален празник на юриста, е обявен за "Ден на отворените врати" в Административен съд - Видин. Отбелязва се по този начин още от създаването на Административния съд, каза председателят на съда Антония Генадиева. Според съдия Нели Дончева, инициативата е наречена „Ден на отворени врати“ само условно, защото дейността на институцията винаги е открита за хората.
„Гражданите винаги могат да дойдат, да се запознаят с организацията на работа, да присъстват на откритите съдебни заседания. Имат право да задават въпроси, да се интересуват как се разпределят делата. Условно сме го направили, тъй като се дава по-голяма тържественост, още повече, че днес е Ден на конституцията и е празник на всички юристи. Искаме по малко по-тържествен и по-представителен начин да се отбележи този ден“, каза Нели Дончева, съдия от АС - Видин.
Сред посетителите в Деня на отворените врати бяха единадесетокласници от училище „Цар Симеон Велики“.
„Хареса ми това, че обиколихме и разгледахме, и разбрахме как точно работи съдът. Слязохме там, където се събират делата. Видях, че едно дело може да доведе до толкова много записки. Те са томове. Имаше седем тома за едно дело. Разбирам, че работата отстрани може да изглежда лесна, но всъщност е доста трудна, защото не трябва да се допускат грешки. Хареса ми това, че съдиите го обясниха по начин, по който ние да го разберем“, каза единадесетокласничката Йоана Емилова.
От месец Административният съд във Видин е в ремонтирана наскоро сграда на бивша банка. През май предстои официалното откриване.
16.04.2018, 16:40 часа
1210 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha