Обсъждат програма за подобряване на въздуха в Монтана

Обсъждат програма за подобряване на въздуха в Монтана Община Монтана организира пресконференция във връзка с изпълнението на проект  „Разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите ФЧП10 и ПАВ на община Монтана“.
Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държания бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Предоставената безвъзмездна финансова помощ за проекта е на стойност  182 672 лева, от които 155 271,20 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 27 400,80 лева от държавния бюджет на Република България.
Стратегическата цел на проекта е да се осигури здравословна среда за живот на населението и висока степен на защита на околната среда. В съответствие с целта на процедурата, конкретната цел на проекта е разработване на Комплексна програма за качество на атмосферния въздух по показателите ФЧП10 и ПАВ на община Монтана за периода 2019-2023 г. и планиране на адекватни към местните условия мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух, които да доведат до постигане на определени норми на КАВ.
Програма за качество на атмосферния въздух, която ще бъде разработена в рамките на проекта, ще допринесе за постигане на една от стратегическите цели за развитие на общината, заложена в приетите общински планови документи, а именно опазване на околната среда и човешкото здраве. В областта на качеството на атмосферния въздух, община Монтана изпълнява приетата програма за намаляване нивата на замърсителите в атмосферния въздух и достигане на установените норми за вредни вещества. Разработването на нова програма за КАВ за следващия период е стратегически важно с цел планиране на мерки, които да намалят нивата на вредните емисии в атмосферния въздух от битово отопление, транспорт, промишленост и да доведат до постигане на качество на атмосферния въздух, съответстващо на нормативните изисквания.
Пресконференцията ще се проведе на 02.05.2018 г. от 13.30 часа  в заседателната зала на община Монтана., адрес ул. „Извора” №1, гр. Монтана
Участие в пресконференцията ще вземат кметът Златко Живков, неговият заместник инж. Диман Георгиев, ръководителят на проекта, представители на фирмата изпълнител на програмата за КАВ, представители на управляващия орган на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, представители на ОИЦ – Монтана, представители на средствата за масово осведомяване.
23.04.2018, 10:59 часа
756 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha