Учени: Пържените картофи ни действат подобно на марихуаната

Учени: Пържените картофи ни действат подобно на марихуаната Учени от университета в Ървайн, Калифорния са открили защо се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да похапваме от тях. Ето обяснението:
Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни вещества, които действат по подобие на марихуаната.
Професор Даниеле Пиомели и екипът му изследвали реакциите на опитни мишки, след като те се хранели с мазни храни, подобни на сервираните в заведенията за бързо хранене. Проблемът възниквал още при допира на храната с езика на гризачите, предава Дарик. 
Според учените мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „естествените наркотици“ по стените си - ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да искаме още и още от тази храна.
Доскоро се смяташе, че пристрастяването към пържените картофи и другите мазни храни от заведенията за бързо хранене е само въпрос на лакомия. Но изследването дава химическото обяснение за пристрастяването ни към подобни храни. При другите вещества, съдържащи се в храните, като протеините например, не се наблюдава подобен ефект.
30.04.2018, 12:41 часа
1168 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha