Зам.-министър Начева: Болницата във Враца е приоритетна и ще продължи да съществува

Зам.-министър Начева: Болницата във Враца е приоритетна и ще продължи да съществува "Болниците във Враца и Ловеч са приоритетни, те са областни болници и задължително трябва да продължат да съществуват - дали точно в този вид на този етап не мога да отговоря, но основните структуроопределящи клиники и отделения ще продължат да съществуват, защото са единствени на територията на съответната област", заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за предаването "Неделя 150".
Според Начева принос за сегашното състояние на двете болници има неглижирането на просрочените задължения и на договорите, които са били сключени преди няколко години за съвместна дейност в ущърб на държавните болници.
„Това, което се опитваме да направим ще направим е оздравителните планове, които сме изготвили за двете лечебни заведения да проработят, но за целта е необходимо да се постигне оптимален баланс в диалога с кредиторите. И на двете места сме го постигнали този оптимален баланс. Ще потърсим отговорност (предприели сме действия в тази посока) на лицата, които са довели до това финансово състояние двете лечебни заведения“, посочи Жени Начева.
Трябва да върнем доверието на лекарите от двете болници в системата и мисля, че ще постигнем диалог. Когато им обясним къде са проблемите и как ще ги адресираме, мисля, че ще се успокоят, допълни Начева. Тя отбеляза още, че държавата е инвестирала в двете лечебни заведения в апаратура и допълни, че е оптимист за намирането на лекари въпреки тежката демографска ситуация:
"Няма как държавата като принципал да инвестира в лечебни заведения, които смята да закрива и които смята за неперспективни."
Ръстът в здравеопазването е значим, но на ниво лечебни заведения е много важно какви правила определят техните ръководители за разпределяне на средствата, получавани за извършената и отчетена дейност по линия на НЗОК, категорична бе Жени Начева.
13.05.2018, 13:09 часа
3561 0
loading...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha