ЕК съди няколко страни членки за качеството на въздуха

ЕК съди няколко страни членки за качеството на въздуха Европейската комисия съди Франция, Германия, Унгария, Италия, Румъния и Великобритания в Европейския съд, заради неспазването на ограниченията за качество на въздуха. Този ход е във връзка със срещата на върха през януари, в която Комисията заяви, че ще стане трудно за държавите-членки, които все още са в нарушение на целите, въведени през 2005 и 2010 г., пише Нюз бг.
"Решението за предаване на държави-членки на Европейски съд беше взето от името на европейците. Казахме, че тази Комисия защитава. Решението ни се основава на това твърдение. Днес държавите-членки, които ще бъдат съдени, получиха достатъчно "последни шансове" през последното десетилетие, за да подобрят ситуацията. Моето убеждение е, че днешното решение ще доведе до подобрения за гражданите в много по-кратки срокове. Но само съдебните действия няма да разрешат проблема. Ето защо ние очертаваме практическа помощ, която Комисията може да предостави на националните органи за насърчаване за по-чист въздух за европейските градове", обясни еврокомисар Кармену Вела.
Франция, Германия и Великобритания ще бъдат изправени пред съда заради неспазването на ограниченията за азотен диоксид (NO2), а Унгария, Италия и Румъния не са изпълнили изискванията и стандартите за нивото на праховите частици.
"Комисията заключи, че в случая с шестте държави-членки, предложените допълнителни мерки не са достатъчни и не са спазени стандартите за качество на въздуха възможно най-скоро", допълни Вела.
Испания, Словакия и Чехия избягват съдебна процедура, тъй като са обещали мерки, които им позволяват да се съобразят с правилата на ЕС за качество на въздуха, коментира Вела.
В Европейския съюз качеството на въздуха като цяло се подобрява през последните десетилетия, често благодарение на съвместните усилия на ЕС и националните, регионалните и местните власти. И все пак качеството на живот на много граждани на ЕС остава неприемливо. Замърсяването на въздуха причинява директно както хронични, така и сериозни заболявания като астма, сърдечно-съдови проблеми и рак на белите дробове.
17.05.2018, 16:10 часа
807 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha