"Върви, народе възродени" огласи Монтана на 24 май /снимки/

"Върви, народе възродени" огласи Монтана на 24 май /снимки/ Стотици граждани на Монтана излязоха днес да видят дефилиращите деца от детски градини, ученици, техните учители и заслужили дейци на културата по повод 24 май – Деня на българската просвета, култура и славянската писменост. Те шестваха на централния булевард „Трети март” до площад „Жеравица”. Където бяха посрещнати с химна „Върви, народе възродени” в изпълнение на духовия оркестър към читалище „Разум”.
„Честит празник на светлината на буквите и на светлината на знанието”, така започна празничното си обръщение  към гражданите кметът на Монтана Златко Живков. Като историк той припомни нашите велики предци и хронологията на техните дела за пребъдването на българската просвета и култура. Живков обяви,  че през 2018 година ще има изключителни по рода си промени за образователната и културната инфраструктура. Планираните  инвестиции за  обновяване на училища, детски градини, читалища и църкви в общината достигат 10 милиона лева.
На тържествения прием по повод празника с почетни значки на община Монтана бяха наградени Албена Иванова - директор на І училище „Св. Св. Кирил и Методи”, Ваня  Вълчева – директор на ІV училище „Иван Вазов” Марияна Калеева - директор на ІІІ училище „Д-р Петър Берон”, Наталия Цветанова - директор на VІ ЦДГ „Слънце” .
Диплом на СБУ към КНСБ  за учител на  2018 година бе връчен на старши началния учител в ОУ „Васил Левски” – село Смоляновци, Татяна Петрова. Тя получи и почетно отличие „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката, което й бе връчено от началника на инспектората по образование Трайка Трайкова.
„Огромно Благодаря за това, че неуморно се грижите за бъдещето на България и ежедневно придържате детската ръка по правилния път. Благодаря и за подкрепата, която има регионалния инспекторат във Ваше лице и Ви желая здраве и кураж. Трудности винаги ще има, но вярвам, че заедно ще ги преодоляваме успешно, заяви Трайкова.
Почетните отличия „Неофит Рилски” бяха връчени на  Цецка Каменова - старши учител начален етап в ІV училище „Иван Вазов”  и на Виргиния Дашева  - гл. учител по математика в гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан” Монтана
Пред почетните гости кметът Живков цитира книжовника Костадин Костенечки от средата на ХV век с думите му: „Всяка земна слава е като тревата, изсъхва и цвета й отпада, само словото остава и пребъдва в род и род.”
„Всички ние – дейците на просветата и културата сме задължени да пазим завета на предците ни, да бъдем по-добри и  да не се оплакваме, каза още Живков.
Първото организирано честване на празника в Монтана след Освобождението е проведено на 11 май 1888 година. Тогава учители от Кутловица изпращат официална телеграма на министъра на образованието по повод празника на славянските просветители. Отслужена е Божествена литургия и водосвет, държани са речи, а следобед в двора на училището се извиват народни хора на общоградско тържество, пише в своята кратка летописна история Йордан Герасимов.
Преди Освобождението и в първите години след него първият учител в града е бил Стоян Тойката. В малка стаичка той събирал по десетина деца да ги учи на наустницата, псалтира и часослова, пише Стоян Марков в антропогеографските си проучвания
През 1880 година е открито официално първо отделение на училището. Учител е бил Андрей Попов от село Бели мел, завършил в Зайчер.
24.05.2018, 15:35 часа
1793 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha