Осъдиха двама лекари за трафик на органи в Косово

Осъдиха двама лекари за трафик на органи в Косово Косовски съд задържа вчера двама етнически албанци за участие в трафик на органи, съобщи Асошиейтед прес.
Международният съдия Франческа Фишер осъди уролога Лутфи Дервиши на седем години затвор и глоба от 8000 евро. Той не може да упражнява професията си в продължение на две години след като изтече присъдата му.
Сокол Хайдини, анестезиолог, бе осъден на една година затвор след като бе доказано, че си е давал сметка за какво става дума и съзнателно е участвал в нелегалните трансплантации.
Международните прокурори в Косово заявиха, че клиниката "Медикус", управлявана от Дервиши и неговия син, е извършила най-малко 23 трансплантации на бъбреци през 2008 г., за които купувачи, предимно от Израел, са плащали по 80 -100 хиляди евро.
Донорите на бъбреци от Русия, Беларус, Казахстан, Румъния, Израел и Турция са получавали скромната сума от около 10 хиляди евро.
Прокурорите доказаха, че всички донори са били бедни и здравето им се е влошило след операциите. Трансплантацията на органи е незаконна в Косово.
25.05.2018, 12:18 часа
708 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha