Криза в Испания – вот на недоверие след осъждането на управляващите в корупция

Криза в Испания – вот на недоверие след осъждането на управляващите в корупция Социалистите в Испания, най-голямата опозиционна партия в страната, внесе вот на недоверие срещу кабинета на премиера Мариано Рахой, след като консервативната Народна партия беше призната за виновна в корупция на мегадело, че се е облагодетелствала от незаконно финансиране, информира АФП.
Предложението е внесено в долната камара на испанския парламент, каза говорител на социалистите пред агенцията.
За да падне правителството, 176 депутати трябва да подкрепят искането на социалистите, което е трудна задача, тъй като опозиционните партии са дълбоко разделени.
Часове след позицията на съда Алберт Ривера, лидер на "Гражданите" ("Сиудаданос"), които подкрепят Народната партия и помогнаха да се прокара Бюджет 2018, коментира, че решението на съда "усложнява" испанската политика, която вече е изправена пред голяма криза с въпроса за Каталуния.
"Това хвърля под съмнение всички планове на този парламент. В миналото сме виждали обвинени политици, но никога преди управляваща партия не е осъждана в корупция, това представлява преломен момент", каза Ривера.
"Правителството на Испания е признато за виновно в корупция", добави той.
Лидерът на "Подемос" Пабло Иглесиас също призова за вот на недоверие срещу Рахой.
Той подчерта, че ситуацията е "много сериозна" и че партията му е "готова да подкрепи лидера на социалистите Педро Санчес, ако внесе вот на недоверие".
Междувременно от "Гражданите" обявиха, че са склонни да подкрепят вота на недоверие срещу Рахой, информира ForexLive. Партията отбеляза, че е готова да подкрепи гласуването, ако Рахой не свика предсрочни избори.
25.05.2018, 14:49 часа
544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha