Модата в българските имена: Иванка изчезва, идва Ваяна

Модата в българските имена: Иванка изчезва, идва Ваяна След като преди няколко години мина модата на Крисия, тази година имаме няколко новородени Риани и трима Рафаеловци, вероятно кръстени на Надал.
Приятно ми е, Амбър-Рос. Вероятно след десетина години едно детенце ще се запознава по този начин с бъдещите гаджета. Мама и тати са определили още днес името му и вероятно съдбата, ако смятаме, че името предопределя нея, пише в. „Стандарт“.
Институтът по български език на БАН следи в последните години всички промени в българските имена. И констатациите му са, че все по-често идват двусъставни имена или такива, които се състоят само от три букви. Иванка например присъства само в няколко села в Пловдивско, но на нейно място идва Ваяна. За първи път дори най-харесваната Мария отива на трето място, а на второ се изстрелва Никол. Първа, както е от няколко години насам, се оказва Виктория. При момчетата първенец продължава да е Александър, а втори е Георги, разказва професор Анна Чолева от Института за българския език. За първи път на челни позиции излиза името Борис, което е сред първите десет.
За сметка на това в родния ни език се пораждат имена, които не сме и чували. Едно от редките имена, които са се появили в регистъра в последните години, е Амбър-Рос. Хитове са също Авелия, Деметра, Лорейн, Тамира, Таная, Алая, Ария. В същото време обаче родители все повече качват на челни позиции името Елена, посочва проф. Чолева. Родители реанимират и по-стари имена в нов вариант – Красиминдра и Зоринела.
По нейните думи, все повече се кръщават деца на певци или спортисти. След като преди няколко години мина модата на Крисия, тази година имаме няколко новородени Риани и трима Рафаеловци, вероятно кръстени на Надал. За първи път момченца се кръщават и на владетели – има няколко дечица, които в последните години са наречени „Кан“, а не „Хан“. Впрочем, възможно е те да са наименовани на курорта, а не на титлата.
Според проф. Чолева родителите в последните години предпочитат най-вече трибуквени имена за децата. Хитове са Ада и Рая, както и Ася, Мия, Дея, Тея, Ива. Много популярно е името Алекс както за момиче, така и за момче. Калина и Ема също са сред българските имена, които се завръщат на върха.
В същото време най-популярното българско име Иван изостава едва на 13-о място, като бива изпреварено от Калоян /добрия Иван/.
Все повече обаче са странните наименования на българчета, които избират родителите им. Ако в предишни години Иван-Асен бе нещо нормално, сега срещаме Стоимен-Лука, Виктор-Емануил, Спас-Петър и Максимус – Роже. Все повече родители кръщават децата си и на Рафаел Надал, а вече има имена като Атила и Вергилий. Продължават да се появяват и модни имена, свързани с историята ни – например Боил, Борил, Статул, разказва проф. Чолева. Родители кръщават и децата си на актьори и певци – имаме Джъстин /на Джъстин Бийбър/ и Стейтъм /на Джейсъм Стейтъм/. Все още се появяват и имена като Живеслава, Живодара и Живодар.
По времето на соца имаше специални списъци, от които родителите да избират имена на децата. Хит бяха Албените, Милените и Десиславите. При момчетата главните имена бяха Иван и Георги. Забраняваха Моника – учителка по литература, която искала да кръсти детето си с това име, получила препоръка от партийния комитет „Другарко, ще ви позволим да е поне Габриела, но Моника няма как да стане“. В рамките на последната година хитът бе „Крисия“ поради красивото дете с магически глас, което омая цяла България. А в ромските общности най-често срещаните имена са Исус или Христос, които продължават да шестват в мрежата.
От Института по български език продължават да твърдят, че от езика ни в последните години са изчезнали имена като Найден, Найда, Таско, Минко. От следващите години учените вече няма да получават информация от ЕСГРАОН заради промени в Закона за личните данни, посочи проф. Чолева.
По нейните думи, Мариите са били най-много през 30-те години. В последните десет години палмата на първенството държат Виктория и Александър.
26.05.2018, 09:30 часа
1681 1
Коментари

Баце

26.05.2018, 16:22 часа
Промити и изпростели мозъци. Първенющина и комплекси.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha