Тиха революция! Ирландците гласуваха за легализиране на абортите

Тиха революция! Ирландците гласуваха за легализиране на абортите Ирландците одобриха с голямо мнозинство да се легализират абортите, които до момента в страната са разрешени само в случай, че бременността застрашава живота на майката. Окончателните резултати от проведения референдум бяха обявени в събота вечерта: 66.4 процента от ирландските избиратели са гласували за облекчаване на условията за абортите, а 33.6 процента са били против. Активността на референдума е била 64.1 процента.
Ирландският премиер Лио Варадкар, който подкрепяше либерализацията на закона, изрази задоволство от резултата. "Това, което виждаме днес, е кулминация на "тихата революция", която протича в Ирландия през последните 20 години", каза той.
По думите му ирландските избиратели са демонстрирали, че уважават правото на жените самостоятелно да вземат решения по въпроси, свързани със собственото им здраве.
Националната телевизия Ар Ти И определи като "решаващо и историческо" гласуването за отпадане на изменение от ирландската конституция, което забранява аборта в повечето случаи, освен ако животът на майката е в опасност.
Осмата поправка в конституцията дава на майката и на нероденото дете "равно право на живот", с което на практика се забранява абортът в почти всички случаи, включително при изнасилване или кръвосмешение.
Сега парламентът на страната може да приеме закон, съгласно който жената получава право да реши дали да направи аборт до 12-та седмица от бременността без да обяснява причини. След 12-та седмица прекъсването на бременността може да става само при заплаха за здравето и живота на майката.
Екзит половете разкриха голямо разминаване между възрастовите групи – 87.6 процента от хората на възраст от 18 до 24 години са подкрепили промяната, а 58.7 процента от хората на възраст над 65 години са били против нея.
По думите на министър-председателя новият закон ще влезе в сила още тази година.
Противните на отмяната на осмата поправка обявиха изхода от вота като "трагедия от исторически мащаб".
"Правото на живот на нероденото дете вече не се признава от ирландската държава", заяви представителят на движението против легализацията на абортите "Save The 8th" Джон Макгърк. Той и съмишлениците му продължават протестите срещу отмяната на забраната.
Ирландската опозиционна партия "Фиона Фейл" обяви, че референдумът е начало на нова ера и че хората са направили правилния избор. 
Водачът на опозиционната партия "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд, която също водеше кампания в подкрепа на либерализирането, също приветства референдума. "Без всякакво съмнение, ние приехме правилно решение – в интерес на ирландските жени от сегашното поколение и много поколения в бъдеще", каза тя. 
Референдумът получи отзвук и от другата страна на границата, в Северна Ирландия, където действат най-строгите закони по отношение на абортите, в сравнение с другите територии на Обединеното кралство. 
Приетият във Великобритания през 1967 г. закон за абортите не действа на територията на Северна Ирландия, където и сега прекъсването на бременността е разрешено само при опасност за живота на бременната жена или сериозен риск за нейното психическо или физическо здраве. Случаите на изнасилване, инцест и разкриване на аномалии в развитието на плода не са основания за прекъсване на бременност. 
Бившият здравен министър на Северна Ирландия Джим Уелс коментира, че резултатите от референдума в Ирландия са "смъртна опасност" за все още неродените деца в Северна Ирландия. Той е уверен, че жени от граничните градове в Северна Ирландия ще ползват услугите на болници в съседна Ирландия, за да правят аборти.
В момента жени от Ирландия, които искат да прекъснат бременността си без законово основание, пътуват до клиники в Лондон или други английски градове.
27.05.2018, 15:45 часа
802 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha