Златко Живков връчи отличията на новите почетни граждани на Монтана

Златко Живков връчи отличията на новите почетни граждани на Монтана Четирима са новите почетни граждани на Монтана, а отличията бяха връчени на тържествената сесия на общинския съвет за празника на града Свети Дух.
Най-високите отличия на община Монтана - Почетеният знак, връчи кметът Златко Живков. Бизнесменът Крум Христов вече 42 години работи в града и дава хляб на 350 работници. Той обяви, че дарява паричната си премия от 2 500 лева на Дневния дом за деца и младежи в Монтана, за закупуването на уреди за рехабилитация.
Писателят Мартен Калеев цитира Йордан Радичков и благодари на инициативния комитет, издигнал кандидатурата му за „почетен гражданин”. "Продължавам да вярвам, че всички заедно сме длъжни в основите на домовете си да вграждаме доброто", подчерта писателят.
Посмъртно почетен знак на община Монтана бе присъден и на актьора Петър Митев. Получи го съпругата му Красимира Ставрова, а благодарностите към общинските съветници бяха от по-големия им син Николай.
„Не съм родена в Монтана, но мога да кажа, че вече това е родният ми град”, заяви Рени Петрова. Артпедагожката вече 40 години подготвя архитекти и художници, които прославят името на града в цял свят.
Председателят на общинския съвет Иво Иванов се обърна с кратко приветствие към четиримата почетни граждани: "Общото между всички тях е, че осъзнават работата си като лична мисия и като съдбовно важна кауза".
На тържествената сесия приветствие поднесоха кметовете на побратимени градове на Монтана, които гостуват за празника Свети Дух - Джержински - Русия, Банска Бистрица - Чехия, Бялогард - Полша, Шмалкалден - Германия, Фонтен - Франция, Ниш и  Пирот - Сърбия, Каракал  и Моцацей - Румъния.
51 бели гълъба полетяха над площад „Жеравица” след изпълнението на песента за Монтана от възпитаници на Обединения детски комплекс “Ние, врабчетата”. Белите птици са символ на празника, който се чества на 51-ия ден след Великден.
Честването започна с тържествена света литургия в храма “Св.св. Кирил и Методий”, а литийно шествие премина през града, за да стигне до централния площад. Видинският митрополит Даниил и свещеници от цялата епархия отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на града и хората. Специален гост бе Неврокопският митрополит Серафим.
„Светият Дух  е символ на изконния човешки стремеж към истината. Истината е същността на Светата троица”, обърна се към множеството митрополит Даниил. „Можем да имаме всички богатства, но това няма да е достатъчно, защото винаги ще имаме нужда от истината”, допълни той.
5 000 гости от страната и от 16 държави събира Монтана. Градът, който доказва, че е не само икономически, но и културен и спортен център на Северозапада, подчерта в приветствието си кметът Златко Живков.         

 
29.05.2018, 10:40 часа
1677 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha