Истини и митове за глутена в храната

Истини и митове за глутена в храната Безглутеновата диета е препоръчителна само за около 1% от населението на Земята, тъй като тези хора страдат от глутенова ентеропатия и нямат друг избор. В това уверява д-р Стефан Митев – специалист по гастроентерология в Университетска болница „Св. Иван Рилски” и един от основателите на неправителствената организация „Българско рационално общество”, чийто сайт е: https://fibro.bg/. Предлагаме ви статия от д-р Митев, в която той показва истината (научната страна) и развенчава митовете по тази доста актуална напоследък тема – безглутеновата диета.
Глутенът е белтък, който се съдържа в пшеница, ръж и ечемик, съответно във всички храни, приготвени с тези продукти. Д-р Стефан Митев подчертава, че едва около 1% от населението на Земята има автоимунното заболяване глутенова ентеропатия, което засяга тънкото черво. При тези хора безглутеновата диета е задължителна и те нямат друг избор. Огромната част от населението няма автоимунното заболяване глутенова ентеропатия. И въпреки това много хора решават самоволно, без консултация с лекар, да спрат приема на глутен. Това най-често е продиктувано от желанието за спазване на „модерни диети” и „здравословен начин на живот”.
„Залитането към безглутенови продукти вече доведе до създаването на нова търговска ниша, а именно – цели щандове със скъпи продукти, за които се твърди, че нямат глутен. Проблемът не е за подценяване. Много хора си мислят, че давайки парите си за скъпи храни, водят по-здравословен начин на живот. Но дали е така?“, пише д-р Митев. 
Нека разгледаме научните данни за безглутеновата диета и последствията от нея, предлага специалистът. Последствията от безглутеновата диета биват няколко вида – дефицит на хранителни вещества, затлъстяване и диабет, сърдечносъдов риск, натрупване на тежки метали и не на последно място – цената на „безглутеновите продукти”.
Дефицит на хранителни вещества
Спазването на безглутенова диета е изключително трудно. Пълното изключване на определени храни крие голям риск от хранителни дефицити. Статия, публикувана в престижното научно списание „Clinical nutrition“, посочва, че безглутеновите продукти са бедни на витамин В12, витамин D, фолиева киселина, желязо, цинк, калций и магнезий. Неслучайно пациентите с глутенова ентеропатия, които нямат избор и трябва да спазват безглутенова диета, се следят за дефицит на хранителни вещества.
Затлъстяване и диабет
Ако в безглутеновите храни липсва определена съставка, то изниква логичният въпрос какво се добавя в тях. И според вече цитираното проучване, за съжаление, често отговорът е: захар, калории и мазнини. Много от безглутеновите продукти имат висок гликемичен индекс, което означава, че бързо повишават кръвната захар.
Безглутеновите храни също така са бедни на фибри, които са известен защитен фактор срещу диабет. Проучване на Американската сърдечна асоциация показва, че приемът на глутен намалява риска от възникване на диабет. Всичко това трябва да ни алармира, че в желанието си да водим по-здравословен живот може сами да увеличим риска си от заболявания, които целим да избегнем. Защото лесно се поддаваме на реклами. 
Сърдечносъдов риск
Английско проучване с над 100 000 участници, които нямат глутенова ентеропатия, показва интересен резултат. Хората, докладващи най-нисък прием на глутен, имат повишен риск от сърдечносъдови болести в сравнение с онези, приемащи повече глутен. Участниците в проучването са проследявани в продължение на 25 години и резултатите имат сериозна научна тежест – решенията ни днес могат да доведат до нежелани последици в далечното бъдеще.
Риск от натрупване на тежки метали
Проучване от 2017 г. сравнява лабораторни проби от 115 души на безглутенова диета и 11 239 души, които не са на такава диета. Резултатите са притеснителни – хората, спазващи безглутенова диета, имат повишени нива на арсен, живак, олово и кадмий, което най-вероятно се дължи на прекалено висока консумация на морски дарове и ориз за заместване на липсващите зърнени култури. Нивата на арсен са били не само повишени, но дори в токсични граници. Интересен факт е, че само 11 от тези 115 души са има диагноза глутенова ентеропатия. Останалите са започнали диетата по някаква друга причина. Едва ли някой знае и се замисля за посочените резултати, когато самоволно реши да спре приема на глутен. 
Цената на безглутеновите продукти
Не на последно място безглутеновите продукти са скъпи. Едва ли е нужно проучване, за да ви убедя в това, но все пак английско изследване показва, че цените на безглутеновите храни са 4 пъти по-високи в сравнение с тези на аналогичните продукти. Безглутеновите продукти са перфектна пазарна ниша, защото се таргетират хора, които мислят, че дават парите си за здраве. Но научните данни казват друго. Замислете се на кого вярвате: на самозвани „експерти по хранене”, чиято единствена работа изглежда е да обикалят по телевизии, или на лекари, провеждащи статистически контролирани научни проучвания?
„Запомнете, че започването на диета може да бъде опасно и да крие неподозирани рискове“, казва в заключение д-р Стефан Митев. - Това важи в пълна сила и за безглутеновата диета, която става все по-популярна. Задължително се консултирайте с лекар, преди да изключите глутена от храната си. В противен случай може да си навредите, без дори да го осъзнавате!“
Цьолиакията, или т.нар. глутенова ентеропатия, е наследствено заболяване, от което страдат около 1% от населението на Земята. Неприятното е това, че повечето болни живеят без диагноза, отдавайки симптомите си на други болести. А те са: диария, нарушение на усвояването на хранителните вещества, анемия. Тези прояви се обуславят от увреждане на тънкото черво при употребата на глутен. Болните не понасят пшеница, ръж и други житни продукти, а също и лекарствени препарати, съдържащи глутен. Към настоящия момент няма ефективни лекарства против цьолиакия. След установяване на диагнозата на болните се препоръчва безглутенова диета.
 
31.05.2018, 09:19 часа
929 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha