3 или повече чаши кафе дневно намаляват риска от чернодробни заболявания

3 или повече чаши кафе дневно намаляват риска от чернодробни заболявания Изпиването на 3 или повече чашки кафе дневно пази от сериозни чернодробни заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Двадесет и шест годишното изследване обхванало над 14 000 американци и не е открило причинно-следствена връзка. Все пак било установено, че участниците, които изпивали 3 или повече чашки кафе дневно, са с 21 на сто по-малка вероятност да бъдат хоспитализирани заради чернодробни болести, предава БТА.
"Любителите на кафето са с по-малък риск от чернодробни болести - заяви ръководителката на изследването д-р Мариана Ласо от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор. - Ниските и умерени нива на кафето изглежда не са вредни за черния дроб."
Участниците попълнили въпросници за хранителния си режим, които включвали въпроси за консумацията на кафе и за здравословното им състояние за 26-годишен период. Връзката между консумацията на кафе и по-доброто здраве на черния дроб била установена дори след като учените взели предвид редица фактори, като раса, доходи, други здравословни проблеми.
"Виждането, че консумацията на кафе е полезна за черния дроб, не е ново - заяви експертът по чернодробните болести д-р Дейвид Бърнстийн от медицинския инстиитут "Файнстийн" в Манхасет, Ню Йорк. - Широкомащабни изследвания, обхванали общо над 430 000 участници, заключиха, че консумацията на кафе значително намалява риска от цироза. Резултатите от настоящото изследване потвърждават данните, че кафето е свързано с по-малък риск от развитие на чернодробно заболяване в напреднал стадий."
Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество по хранене в Бостън.
12.06.2018, 10:17 часа
777 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha