Тест на слюнката може да открива рак на простатата

Тест на слюнката може да открива рак на простатата Тест на слюнката е в състояние да открива мъже, изложени на до 50 процента по-висок риск от развитие на рак на простатата, пише в. "Мирър", цитиран от БТА.
ДНК тестът може да идентифицира един на 100 мъже, изложен на 50 процента по-висок риск от рак на простатата, и един на всеки десет, за когото опасността е с 25 процента по-висока.
Идентифицирането на 63 нови генни вариации в ДНК, на базата на които може да се прогнозира риска от развитие на този тип злокачествено заболяване, ще премахне необходимостта повечето мъже да се подлагат на инвазивно изследване на простатата. "Най-накрая имаме общ профилен тест, които можем да приложим върху населението", съобщават от британския Институт за изследване на рака. "Ако той определи най-високорисковите индивиди, а ние смятаме, че ще го направи, това ще означава, че само 10 процента от мъжете ще се нуждаят от скринингови тестове на простатата. За останалите това няма да е необходимо", обясняват специалистите.
За пръв път генетични мутации се оказват достатъчни за разработването на тест, подходящ за клинична употреба.
13.06.2018, 14:35 часа
932 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha