РИОСВ наложи 2 бона глоба на "Видекс" заради завода в Горни Лом

РИОСВ наложи 2 бона глоба на "Видекс" заради завода в Горни Лом Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана наложи глоба на фирма „Видекс”, притежател на лиценза за утилизация на боеприпаси в завод „Миджур" в Горни Лом. Причината за санкцията е неизпълнено предписание, направено от екоинспекцията в края на март т.г.
От 1 октомври 2014 г. заводът не работи, но там все още се съхраняват огромно количество боеприпаси.  
„Тъй като предписанията ни не бяха изпълнени, налагаме глоба от 2 000 лв. Предстои наказателното постановление да бъде връчено на „Видекс”, ако не бъде обжалвано санкцията ще влезе в сила”, казаха от РИОСВ.
Заради спорове между фирма „Видекс” и новия собственик на прадприятието, то е затворено и складовете се охраняват, но не по правилата. В началото на седмицата прокуратурата разпореди на МВР да се вземат спешни мерки за обезопасяването на съхранените стари боеприпаси.
Според данните, с които разполага Върховната административна прокуратура, на територията на завод “Миджур” в общо 5 взривни склада се съхраняват повече от 190 хиляди мини и 90 тона барут. Фактите, които накараха и прокуратурата да реагира, са липса на минимални изисквания по въоръжена охрана на тези взривни вещества, което се дължи от оператора и това е фирмата “Видекс”, както и липса на договор за наем.
По думите на говорител на прокуратурата, липсва и специална сигнализация за ранно оповестяване в случай на злополука на населението, на компетентните органи и на самите работещи в завода.
13.06.2018, 16:45 часа
1573 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha