Президентът Радев: Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него

Президентът Радев: Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него, заяви на пресконференция президентът Румен Радев след срещата си с държавния глава на Македония Георге Иванов във връзка с отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент. Коментарът му дойде след като стана ясно, че премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева са отказали срещите с македонския държавен глава.
Премиерът Бойко Борисов си носи отговорността за отказа от среща, но така не реализира основната цел на европредседателството си, коментира на свой ред президентът на Република Македония Георге Иванов.
„Бойко Борисов е премиер на страна, която председателства ЕС, и постоянно говори за диалог. Но с този негов жест той заема страна и не реализира основната цел на председателството си“, коментира Иванов.
„Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения“, посочи Радев.
"С президента Иванов имахме тежък разговор. България е притеснена от скъсването на диалога между институциите в Македония. Призовах президента Иванов да не бъде само участник в този диалог", подчерта Радев.
"Обсъдихме и актуалния въпрос за смяната на името на Република Македония. Приветствам усилията за намиране на решение на този казус. Това е важна стъпка за евроатлантическата интеграция на нашите съседи. Осъзнаваме обаче, че това е сложен и продължителен процес, който поражда напрежение и в Македония и в Гърция. Той обаче е важен като казус, защото засяга и други държави като България", каза той.
"Смея да твърдя, че България е държавата, която най-силно подкрепя евро-атлантическата перспектива на Република Македония. Така че ние приемаме резултатите от преговорите между Гърция и Македония най-вече и доколкото те премахват важни пречки по пътя на този интеграционен процес", посочи президентът, цитиран от Канал 3.
"Но трябва да е ясно, че основният залог за нашата подкрепа е стриктното спазване на политическата декларация от 1999 г. и най-вече член. 11 от Договора за добросъседство от 2017, който задължава двете държави да нямат неприятелски действия една към друга", подчерта държавният глава.
Относно компромисния вариант Северна Македония, приет от правителствата на Македония и Гърция, Радев изтъкна, че "досега нито едно българско правителство не формулира конкретни условия и претенции към името".
"В резултат на това този казус не присъства нито в политическата декларация между Република Македония и България от 1999 г., нито в Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г.", продължи той.
"Същевременно Република Македония, за която се предлага да приеме името Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин. Налице са исторически обременености, които ни задължават да бъдем много внимателни в тази ситуация. И да следим не само изхода на преговорите между Република Македония и Гърция, но и най-вече изпълнението на договорните ангажименти в нашите споразумения, които да приемат необратим характер", подчерта Румен Радев.
14.06.2018, 13:56 часа
1356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha