Кърлежи нападнаха Благоевград! Петима са приети в болница само за вечер

Кърлежи нападнаха Благоевград! Петима са приети в болница само за вечер Петима, ухапани от кърлежи, са потърсили помощ само за една вечер в спешно отделение на благоевградската болница. Сред приетите са двама мъже и три деца. Всеки ден дежурните медици обслужват по 5-6 случая. Зачестяване се наблюдава от края на май, пише струма.бг.
“Единият от пострадалите бе ухапан по гърба, мъжът е 70-годишен, тревожен е фактът, че опасният кърлеж е останал впит в тялото му по-дълго време”, каза дежурният лекар д-р Димитър Валюков.
“В конкретния случай кърлежът, който не е на видимо място от самия пациент, бил забелязан случайно от друг член на семейството, докато мъжът се преобличал. Пациентът си спомнил, че ходил на лозето си преди седмица. След оказаната помощ с поставяне на ТАП ампула против инфекциозни заболявания и обработка бе освободен с препоръка за консултация при личния лекар. Същата вечер постъпи и друг мъж, 30-годишен, който също бе със забит кърлеж в гърба. Той го забелязал след два часа и веднага потърсил помощ. Редно е хората да знаят, че ухапването от кърлеж е безболезнено и не се усеща. Един от пострадалите пациенти обясни, че забелязал кърлежа на бедрото си, но преди да тръгне за лекар, се усъмнил и погледнал домашния си любимец – котка, която често гушкал. Тогава видял, че по тялото й има няколко, така че и домашните животни трябва да се наблюдават”, заяви спешният медик.
Той допълни: “При децата кърлежите са най-често по краката и ръцете, в момента те играят по тревни площи в паркове и градинки, задължително е всяка вечер родителите да ги проверяват, както и по окосмената част на главата, което се среща по-рядко, до момента имам само един такъв случай на забит кърлеж в главата. Консултирайте се със специалист и той да отстрани кърлежа и да се погрижи за последващата обработка. Ако не сте в града, например високо в планината, и откриете забит кърлеж, отстраняване му се извършва, като се хваща с помощта на пинцети, като се издърпва леко нагоре, без да се извива. Той трябва да бъде захванат здраво, възможно най-близо до забития в кожата участък. Процедурата се извършва задължително с ръкавици, за да се избегне рискът от заразяване. След това мястото на ухапване се дезинфекцира чрез измиване със сапун, последвано от подходящ дезинфектант. Не бива да се размачква, тъй като пръски могат да попаднат в очите или отворени рани на човек и да го заразят. Неправилното захващане може да доведе до разкъсване или разчленяване на кърлежа, оставане на част от него в раната и повишаване на риска от инфектиране. В сравнение с предходната година сега за същия период се наблюдават повече случаи на ухапани”, заключи д-р Валюков.
19 ухапани от кърлеж са потърсили помощ за седмица във филиала за Спешна помощ в Петрич, по 15 пострадали са обслужени от дежурните медици в Гоце Делчев и в Кресна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пиринско. Статистиката сочи още, че за седмица са обслужени и 17 пациенти в Сандански, 10 в Симитли, 7 в Разлог.
“Зачестяване на случаите се наблюдава след затопляне на времето през март, първа помощ за отстраняване на впит кърлеж до края на май е оказана на 43-ма пострадали в Благоевград, които са обслужени в спешно отделение на благоевградската болница”, поясни директорът на “Надзор на заразните болести” д-р Веселка Мончева.
Пострадалите се обслужват и от личните лекари и специалисти в хирургични кабинети, други отстраняват сами опасния паразит. Не всяко ухапване причинява заболяване, за заразяване с инфекцията са необходими повече от 24 часа от впиването на кърлежа, за да може причинителят да проникне в кръвообращението на човека”, каза д-р Мончева. Възможно е кожата да се зачерви и подуе, както и да се проявят различни симптоми, като например грипоподобни признаци, повишение на телесната температура, лесна уморяемост и слабост, поява на обрив, гадене и повръщане. За намаляване на рисковете, свързани с ухапване от кърлеж, се препоръчва неговото своевременно отстраняване.
16.06.2018, 16:01 часа
2521 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha