Вижте какви ще са промените в Турция при новата президентска система

Вижте какви ще са промените в Турция при новата президентска система Президентът Реджеп Тайип Ердоган победи с малък превес на противоречив референдум през април 2017 г. за разширяване на правомощията на президента, предава БТА.
След едновременни парламентарни и президентски избори на 24 юни преходът към новата система на управление ще бъде завършен. Ето някои ключови промени:

ВЕЧЕ ПРИЛОЖЕНИ:

- Президентът може да принадлежи към политическа партия: През май 2017 г. Ердоган се присъедини отново към Партията на справедливостта и развитието (ПСР), чийто съосновател е. Същия месец бе преизбран за председател на партията.

- Президентът има по-голямо влияние върху съдебната система: Той може да избира четирима от 13 членове на Съвета на съдиите и прокурорите (ССП), който отговаря за назначаването на съдии и прокурори, докато парламентът може да избира седем. Постоянните членове остават правосъдният министър и неговият държавен секретар, които също са избирани от президента. Съставът на ССП бе обновен през май 2017 г.

При предишната система самите съдии и прокурори избираха мнозинството от 22-членния състав.

- Военните съдилища бяха премахнати.

ПРОМЕНИ, ВЛИЗАЩИ В СИЛА СЛЕД ЮНИ:

- Турците ще гласуват в един и същи ден за президент и парламент, които ще имат петгодишен мандат. Едновременните избори увеличават вероятността партията на президента да получи мнозинство в парламента.

- Президентът ще бъде държавен и правителствен глава. Постът на министър-председателя ще бъде премахнат. Президентът ще отговаря за назначаването и отстраняването на вицепрезиденти, избрани от него, министри и ръководни държавни представители. Парламентът няма право на дума. Членовете на кабинета може да не са членове на парламента. Никой, който се кандидатира за президентския пост, не може да бъде кандидат и за парламентарно място.

- Президентът може да издава укази въз основа на изпълнителните си правомощия, които влизат в сила след публикуване в турския държавен вестник. Те не се нуждаят от парламентарно одобрение, за да влязат в сила. Указите ще бъдат невалидни, ако парламентът приеме закон в същата област. Президентските укази не могат да ограничават конституционните права и не могат да засягат определени положения, предвидени в закона. Законите, с изключение на проектобюджета, може да бъдат представяни единствено от парламента.

- Броят на депутатите се увеличава на 600 от 550.

- Нови избори може да бъдат свикани както от парламента, така и от президента, като в парламента ще е необходимо мнозинство от три пети. И в двата случая както парламентът, така и президентът се избират едновременно, независимо коя от двете страни е поискала изборите.

- Има ограничение до два мандата за президентския пост. Управляващата Партия на справедливостта и развитието обаче си е осигурила вратичка: ако парламентът реши да проведе нови избори при втория мандат на президента, после президентът може да се кандидатира отново.

- Броят на мандатите започва след влизането в сила на новата президентска система. Това означава, че ако Ердоган спечели изборите през юни, това ще бъде неговият първи мандат. През тази вратичка той теоретично би могъл да управлява до 2033 г.

- Президентът може да бъде обвинен не само в държавна измяна, но и във всякакво друго престъпление. За да бъде отнесено това към правосъдието, е нужно мнозинство от две трети.
18.06.2018, 11:42 часа
1006 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha