Жегите са ад за сърцето, вижте как да го опазите

Жегите са ад за сърцето, вижте как да го опазите По време на жегите хората със сърдечно-съдови заболявания задължително трябва да избягват излизането навън. Съветвам да излизат само сутрин рано и вечер след 19 часа. Особено предпазливи трябва да бъдат хронично болните. Това каза д-р Емилия Маринова, кардиолог от Военномедицинска академия.
Здравите хора понасят високите температури, но и те не са застраховани от тяхното влияние. Голяма част от хората реагират на високите температури с понижение на кръвното налягане. Кръвното налягане пада, защото топлината разширява съдовете. При една по-малка част от хората обаче кръвното налягане се повишава. И в двата случая е задължителен чест контрол на кръвното налягане и когато при хора с фиксирани терапии кръвното налягане пада в резултат на жегите, е необходима корекция на терапията, т.е. лекарствата трябва да се намалят малко и това става само от наблюдаващия кардиолог, не самоволно. Когато пък на фона на своите терапии хората започнат да повишават своето налягане, терапията трябва да се подсили. Това става пак от наблюдаващия кардиолог с чест контрол на кръвното налягане – най-малко два пъти през деня, обясни д-р Маринова.
По време на горещините зачестяват синкопите. В резултат на високите температури се разширяват съдовете, кръвното налягане рухва, на пациента му притъмнява пред очите, избива студена пот по лицето и тялото. Рефлекторно, за да навакса своята работа, сърцето ускорява дейността си, за да може да захрани всички органи и системи, налице е и ускорен пулс. В такава ситуация човек колабира с или без загуба на съзнание. Задължително, за да се окаже първа помощ в случая, човек трябва да легне, главата трябва да е ниско, да се напръска със студена вода, да се сложат мокри кърпи на главата и на гърдите, на подмишниците и да бъде транспортиран до най-близкия спешен център за преглед, заяви експертът.
По думите й и млади хора не са застраховани от топлинни удари, но те засягат по-често възрастните и хронично болните.
Топлинен удар човек може да получи, дори когато е на сянка. Все пак трябва да се избягва стоене на слънце – трябва да се стои на сянка, да се приемат много течности – 30 милилитра на килограм тегло. Т.е. един възрастен човек трябва да изпива над 2 литра вода. Разбира се, не трябва да се пият ледени и газирани напитки – трябва да се пият хладки чайове и вода с умерена температура, уточни д-р Маринова.
Тя подчерта, че в горещините не е препоръчително да се пие кафе и алкохол.
Д-р Маринова обясни, че резките температурни колебания влияят на организма. Тогава сме още по-склонни към вирусни инфекции. Общото охлаждане на организма снижава имунитета и човек е по-склонен към всякакви видове инфекции. Затова облеклото трябва да е съобразено с температурите навън, каза кардиологът.
В летните жеги трябва да съобразим и храненето – препоръчват се салати, студени зеленчукови супи. Трябва да се избягва пърженото, тежките меса, а да се наблюяга основно на постна храна, добави тя.
На плаж трябва да се ходи по-рано сутрин, предиобед и надвечер. Категорично не препоръчваме обедното излагане на слънце, дори и на морето. За планината няма ограничения – там човек може да прекара целия ден на открито, каза още д-р Емилия Маринова.
21.06.2018, 11:38 часа
1571 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha