Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Българската държава не ме подкрепи при кандидатстването ми за генерален директор на ОЛАФ, заяви в сутрешния блок на БНТ бившият вицепремиер Ивайло Калфин по повод участието му в конкурса за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.
"След една година различни конкурси, девет кръга, стигнах до второро място. Българското правителство чрез посланика си в Брюксел не ме подкрепи. Там, докъдето можех сам да стигна, успях да стигна", подчерта Калфин.
Ивайло Калфин коментира бежанската криза в Европа. Според него и в момента границите на Европейския съюз трябва да са затворени, коментира той той призива на премиера Борисов да се затворят всички външни граници на ЕС.
Калфин посочи, че не знае какво има предвид премиерът с думите си, че европейските държави трябва да затворят границите си. Не мога да разбера точно за какво става въпрос – границите и в момента трябва да са затворени. Има ред, по който бежанците трябва да идват. Може би премиерът има предвид увеличаване на бюджета за граничната служба ФРОНТЕКС, посочи Калфин.
Трябва да бъдат взети мерки, защото в момента Европа захранва една огромна мрежа от трафиканти на мигранти. Процесът постепенно започна да се овладява. ЕВропа по такива теми може само заедно да работи, каза още Ивайло Калфин.
"Може би премиерът има предвид значително увеличаване на бюджета на агенцията ФРОНТЕКС, която да се разшири значително и да се пази по-добре границите. Това ще засегне в по-голяма степен обаче морските граници, предимно срещу трафика в Средиземно море", каза Калфин.
Той призова да се изнесат извън Европа центровете, които приемат бежанци, тъй като в момента се подпомага трафикантската дейност. Германският вътрешен министър иска бежанците да се връщат в първата страна, която ги е регистрирала, в това число и България, но ние нямаме капацитет за това, нито самите бежанци искат да се връщат тук, каза още Ивайло Калфин.
Бившият социален министър коментира и ситуацията с протестите на хората с увреждания. Страшно неприятно е това, което виждаме в момента – едни хора с увреждания да се противопоставят на други. Тук е мястото на държавата – да подреди една ясна и справедлива система. Очевидно липсва ролята на държавата. Промените в системата трябва да бъдат цялостни – точно от промени на парче стигаме дотук, заяви Калфин.
22.06.2018, 09:35 часа
1497 1
Коментари

баба Цоца

23.06.2018, 23:41 часа
е добре че не те подкрепи та да са излагаме. браво
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha