Двама от всеки петима германци искат Меркел да подаде оставка

Двама от всеки петима германци искат Меркел да подаде оставка Двама от всеки петима германци искат канцлерката Ангела Меркел да подаде оставка на фона на продължаващия спор в оглавяваното от нея коалиционно правителство как да се процедира с търсещите убежище чужденци по границите, сочат резултати от допитване, публикувани днес, съобщи ДПА, цитирана от БТА.
Четиридесет и три процента от общо 2 053 анкетирани в тридневното проучване на агенцията ЮГав (YouGov казват, че Меркел трябва да освободи мястото за свой наследник, докато почти същият процент (42) смятат, че тя трябва да запази поста си. Петнадесет на сто от анкетираните не са отговорили на този въпрос.
Меркел прие краен срок до края на юни, поставен й от непримиримия вътрешен министър Хорст Зеехофер, който заявява, че ако тя не намери начин да овладее притока на мигранти в Германия заедно с партньорите си от ЕС, той ще затвори националните граници за определени групи чужденци, търсещи убежище.
Меркел възразява, че едностранни решения може да причинят затруднения, да засилят напрежението между Германия и съседите й и да подкопаят солидарността в ЕС.
Противопоставянето доведе до спекулации, че консервативният блок на Меркел, съставен от нейния Християндемократически съюз и баварския Християнсоциален съюз, може да се разцепи и тя да загуби парламентарното си мнозинство, което да предизвика предсрочни избори.
Допитването показва, че почти една трета от анкетираните германци (32 процента) смятат, че спорът в правителството може да свали кабинета на Меркел, в който влизат и левоцентристките социалдемократи.
Около 31 на сто от анкетираните казват, че според тях коалицията ще се запази до следващите избори през 2021.
22.06.2018, 14:58 часа
680 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha