Промени усложняват достъпа до скъпоструващи лекарства

Промени усложняват достъпа до скъпоструващи лекарства Пациенти на бунт срещу решение на Здравната каса – скъпоструващите биологични лекарства вече ще трябва да се изписват от специализирани комисии единствено в София.
Пъшо Конов страда от ревматоиден полиартрит повече от 30 години. Седма година е на лечение с биологично лекарство, изписвано на всеки 6 месеца. Тъй като е със 100% инвалидност – трудноподвижен и с намалено зрение, досега комисията е идвала в дома му. „Аз се движа с чужда помощ, тъй като имам само 10% зрение, не мога да се движа сам и в тъмно, а трябва в 9 ч. сутринта да съм на комисия в София. Това значи да тръгна в 5:30 ч. оттук с каквото е възможно, нямам собствена кола, нямам транспорт”, казва Конов пред БТВ.
Подобна е ситуацията и с Николай Аврамов от село Ягодово. Мъжът лекува псориатричен артит вече десета година с биологично лекарство, което се оказва единственото му спасение от обездвижване. „Много съм обиден. Вместо да ни улесняват, те много повече ни затрудняват”, категоричен е той.
„Въпросът е, че всичко се прави, за да бъдат затруднени пациентите в достъпа си до това лечение. Най-вероятно много от тях ще отпаднат, при други ще бъде затруднено изписването на това лечение”, подчерта проф. Анастас Баталов,ръководител на катедра МУ – Пловдив. От Здравната каса заявиха за bTV, че са готови за среща с пациентите, за да обсъдят притесненията им.
24.06.2018, 15:55 часа
1201 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha