Рядко цвете възкръсва като птицата Феникс в Северозапада

Рядко цвете възкръсва като птицата Феникс в Северозапада Туристи от Севeрозапaдна България достигнаха до красивото находище на чудодейната билка сръбска рамонда.
"Почитаме това уникално и невероятно цвете. По- красива гледка не сме виждали. Прекарахме прекрасни, дъхави часове сред природата на това магическо място", похвалиха се щастливците и напомниха, че е абсолютно забранено брането й.
Тя е защитен вид в Червената книга. Наричат я още вечното цвете или малкият феникс, защото дори след две години в изсъхнал хербариен вид само от капка вода може да разцъфти.
Сръбска рамонда е истински съперник на прочутия еделвайс. Според предание символизира вечния кръговрат на живота и също така носи щастие. Дивото растение е застрашен вид. Открита е за първи път в ждрелото на река Ерма в Сърбия.
Растението е балкански ендемит, среща се само на Балканския полуостров. В България Сръбската рамонда може да се открие в близост до селата Митровци, Превала, Долни Лом, Търговище и Върбово на 350-900 м надморска височина. Растението вирее върху варовикови скали и е терциерен реликт. В минали геоложки времена е заемало големи територии, но вследствие на климатичните промени се е съхранило само в изолирани области. Счита се, че растението съществува от 70 милиона години, т.е. съвременник на динозаврите.
По непотвърдена информация интерес към растението проявяват японски учени, които искат да разгадаят генотипа.
За да се предотврати изчезването на вида, находищата му в България са включени в Европейската eко мрежа НАТУРА 2000. През юни и по повод Еньовден честваме и Празника на нарцисоцветната съсънка. Правим го от доста години. Това красиво цвете го заслужава. Преходът, който правим e хижа Миджур - Козя Гърбина- Обов връх - вр . Реплянска Църква - Остра чука и обратно. В групата обикновено включваме и сръбски туристи, разказа запаленият турист Красимир Танков от Монтана.
25.06.2018, 08:10 часа
5196 1
Коментари

101

25.06.2018, 15:30 часа
Има находище на цветето и до Ягодинската пещера. Уникално красиво е !
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha