​Врачанските съветници застанаха твърдо зад изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

​Врачанските съветници застанаха твърдо зад изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ Днес врачанските общински съветници показаха ясно подкрепата си към инвестиционното предложение за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана по време на редовото заседание на местния парламент, където съветникът от „ВМРО – Българско национално движение“ Марин Цветков прочете декларацията за подкрепа и призова колегите си да застанат зад нея.  Ето и какво пише в документа:
„Всички ние сме свидетели на изключително масивна медийна кампания за рестартирането на спреният проект за нова електроцентрала в Белене. Всички ние, съм убеден, че желаем развитието на енергетиката на България. Но за сметка на какво? През началото на 2012 година е създадено дъщерно дружество на АЕЦ „Козлодуй“ – „Нови мощности“, с цел да се създаде план, който да реализира закупеното оборудване за АЕЦ „Белене“ като 7-ми и 8-ми блок на територията на единствената действаща ядрена централа в България.
Бъдещата реализация на проекта „Нови мощности“ на АЕЦ „Козлодуй“ е от изключително значение за енергийната независимост на страната ни, но също така, АЕЦ „Козлодуй“ се явява най-големият работодател с „европейски“ заплати в нашата област. Като оставим това настрани, ние, спокойно може да заявим, че сме града, заедно с Козлодуй, който дава най-добрите кадри, работещи в централата - от работника до инженера и химика, до всички звена в електроцентралата.
Впечатление ми прави и медийният чадър на проекта за 7-ми и 8-ми блок. Когато се погледнат отчетите, които са качени на сайта им, става ясно, че там е извършен доста сериозен обем от работа от хора, които са професионалисти в своята област. От най-малките детайли до стартирането на блоковете. Един огромен плюс е и ОВОС, който доказа, че няма да има трайни негативни въздействия върху околната среда, както по време на строителството, така и  на експлоатацията.
На площадките в АЕЦ „Козлодуй“ има необходимите ресурси, техника и инфраструктура, която да обезпечи изграждането на блоковете в АЕЦ „Козлодуй“.
В град Враца се изхранват няколко стотин семейства благодарение на централата в Козлодуй. Ние, като общински съветници в град Враца, сме длъжни да направим някаква стъпка в това да защитим работниците в АЕЦ „Козлодуй“ и развитието на енергийният отрасъл на България.“
В допълнение Цветков припомни за редицата кампании и финансиране на безчет инициативи на територията на областта. В подкрепа на декларацията се изказа и съветникът от БСП Валери Стаменов, който подчерта, че тук не става въпрос за делене на региони, защото новите мощности на територията на Козлодуй не са алтернатива на АЕЦ „Белене“.
Без повече дебати по декларацията 27 от съветниците гласуваха „за“, а един се въздържа.
26.06.2018, 11:27 часа
1708 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha