Съборът "Дунавски ритми" посреща самодейците от Видинско

Съборът "Дунавски ритми" посреща самодейците от Видинско Десетото издание на събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми" ще събере във Видин самодейците от цялата област. На събитието, организирано от Народно читалище "Цвят", се очаква да се представят повече от 48 състава, каза секретарят на културното средище Любомир Илиев.
"Надяваме се всички читалища да вземат участие в различните събития на събора - конкурса за автентичен костюм, представянето на обичаи, индивидуални изпълнители, танцови групи, певчески групи. Така че те ще имат възможност в широк диапазон да представят това, което работят в момента, да представят своите населени места, своето фолклорно богатство. Знаем, че Видинска област е регион с изключително наситен автентичен фолклор. Песните, танците и костюмите са толкова разнообразни и толкова атрактивни, че целта на този събор е именно да съхраняваме и популяризираме това фолклорно богатство, което Видинска област притежава." 
Специалисти ще следят за автентичността на изпълненията и ще дават напътствия на бъдещите кандидати за включване в Националната листа на нематериалното културно наследство "Живи човешки съкровища на България".
"Съборът е точно мястото, където би могло да се прецени дали един занаят, дали един танц, песен или обичай би могъл да влезе в тази система. Точно затова ние ще имаме специалисти в областта на етнологията, на фолклористиката, на хореографията, на музиката, които да дават насоки, да поправят там, където има нужда, тъй като много от фолклорните ансамбли поради външни обстоятелства, поради това, че участват в много разнообразни събори, фестивали, празници до известена степен изкривяват чистия автентичен фолклор и точно нашият събор, който не случайно сме нарекли Събор за автентичен фолклор е мястото, където те мога да сверят своя часовник и да съхранят истинското и ценното."
Съборът за автентичен фолклор "Дунавски ритми" е създаден през 1998 година. Оттогава се организирана всеки две години от Народно читалище "Цвят" - Видин. Откриването на Десетото издание на традиционното събитие е на 7 юли, от 9:00 часа, на сцената в Крайдунавския парк във Видин. 
27.06.2018, 13:25 часа
1229 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha