САЩ спряха финансиране за службата на ООН за борба с тероризма

САЩ спряха финансиране за службата на ООН за борба с тероризма САЩ се отказаха да предоставят обещани 2 милиона долара на Службата на ООН за борба с тероризма и понижиха своето представителство на конференция по въпроса заради решението на ръководителя на службата - руски дипломат с над 30-годишен опит - да не даде достъп на неправителствени организации до част от встъпителната конференция, заяви американски служител, цитиран от Ройтерс и БТА.
На въпрос дали решението има нещо общо с това, че ръководителят на службата Владимир Воронков е руснак, американският служител, пожелал анонимност, отговори, че "това има значение" и че Воронков е бил подложен на "огромен натиск от родната си страна" за конференцията.
Канцеларията на Воронков засега не е отговорила на запитване за коментар.
Цитираният служител каза, че САЩ и други страни са настоявали генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и Воронков, който беше назначен на поста преди година, да включат неправителствените организации в цялата конференция, защото те могат да дадат ценен принос.
"Нашите молби, изглежда, попаднаха на глухи уши и вместо това възгледите на страни като Сирия, Венецуела, Иран и Русия, изглежда, имат по-голяма тежест по въпроса от тези на страните, които вършат най-много работа в борбата с тероризма", заяви американският служител.
Този ход на САЩ по отношение на съществуващата от една година служба е поредният опит на правителството на президента Доналд Тръмп да използва своето финансиране, за да настоява за промяна в ООН. Миналата седмица САЩ се изтеглиха от Съвета на ООН за правата на човека, тъй като според тях този орган проявява предубеждение спрямо Израел и липсва реформа.
Правителството на руския президент Владимир Путин е обвинявано от Запада, че потиска групите на гражданското общество и обезкуражава независимите институции.
Две от сесиите в първия ден на конференцията днес - за споделянето на информация и експертни познания и за борбата с чуждестранните бойци - ще бъдат закрити за неправителствени организации и медии.
Висш служител на ООН, пожелал анонимност, каза, че причината за това е очакването за "споделяне на много деликатна информация между ръководителите на службите за борба с тероризма".
По думите му се очаква да участват почти 120 страни, както и 100 групи на гражданското общество. Според него около 75 процента от делегациите ще бъдат оглавявани от ръководители или заместник-ръководители на служби за борба с тероризма или вътрешни министри.
Американският служител заяви, че САЩ са понижили своето представителство на двудневната конференция до и. д. заместник-координатор от Бюрото за борба с тероризма на Държавния департамент вместо евентуален представител на министерско ниво.
27.06.2018, 15:15 часа
983 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha