В Токио забраниха тютюнопушенето на обществени места

В Токио забраниха тютюнопушенето на обществени места Общинският съвет на Токио гласува днес да бъде забранено тютюнопушенето на обществени места. Мярката ще влезе в сила догодина, предаде Франс прес.
"Вече сме готови за домакинството на международни спортни събития като световното първенство по ръгби през 2019 г. и олимпийските игри през 2020 г.", заяви губернаторката на Токио Юрико Коике. Тя отбеляза, че в чужбина има още по-строги правила.
От избирането й за губернатор на Токио през лятото на 2016 г. Коике обещава олимпийски игри без тютюн на обществените места, имайки предвид най-вече десетките хиляди барове и ресторанти в японската столица.
Забраната предвижда да не се пуши в ресторантите. Въпреки това, при спазването на определени условия, ще бъде възможно в тях да се създават затворени пространства за пушачи, в които няма да се сервират храна и напитки с цел персоналът да бъде предпазван от пасивното тютюнопушене.
Пушенето също така ще бъде изцяло забранено в училищата.
На национално равнище в Япония се подготвя законопроект за забрана на тютюнопушенето, отбелязва Франс прес. Той е по-либерален и няма да засегне ресторантите с площ не по-голяма от 100 квадратни метра, които представляват 55 процента от общия брой на тези заведения.
Това провокира недоволството на организации на заболели от рак вследствие на вдишването на тютюнев дим. Управляващата Либерално-демократическата партия, която има мнозинство в парламента, обаче цели да спечели на своя страна собствениците на ресторанти и барове, които се страхуват от намаляване на броя на клиентите си.
Недоволни са и пушачите, които се оплакват, че са гонени отвсякъде, дори и от специално предвидени за пушене места с пепелници на улиците.
27.06.2018, 15:40 часа
775 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha