Разследват румънския премиер за "държавна измяна" по жалба на опозиционен лидер

Разследват румънския премиер за "държавна измяна" по жалба на опозиционен лидер Румънската Дирекция за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма (ДРПОПТ) е започнала наказателно преследване по жалба, внесена от опозиционния лидер Лудовик Орбан, в която той обвинява премиера Виорика Дънчила и лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня в "държавна измяна", съобщават Аджерпрес и Медиафакс.
Цитирани от агенциите източници уточняват, че решението е било взето на 7 юни, а визираните престъпления са "държавна измяна и разкриване на тайни, което застрашава националната сигурност".
Лидерът на Национално-либералната партия Лудовик Орбан подаде жалба миналия месец във връзка с приемането от правителството на меморандум за преместване на румънското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим, предаде БТА.
Приетият от правителството "таен" меморандум, който беше последван от посещение на Дънчила и Драгня в Израел, беше критикуван и от президента Клаус Йоханис, който отговаря за външната политика на Румъния. Той заяви, че не е бил информиран за плановете за преместване на посолството и неколкократно призова премиера Виорика Дънчила да подаде оставка.
Орбан уточни, че е сезирал прокуратурата в качеството си на "граждани на Румъния", тъй като според него действията на Дънчила и Драгня застрашават фундаменталните интереси на страната, "заплашват да разрушат всяка следа от доверие към Румъния в международен план и да унищожат мостовете, които са строени десетки години".
28.06.2018, 12:30 часа
480 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha