Георги Лозанов: Подозрително е, че Пеевски като депутат и медиен собственик ще регулира себе си по-добре

Георги Лозанов: Подозрително е, че Пеевски като депутат и медиен собственик ще регулира себе си по-добре ”Има нещо парадоксално в това, че основните обвинения в непрозрачност и концентрация в дълъг период бяха срещу Делян Пеевски, а сега точно от него произтича и той е сред вносителите на закон, който си поставя за цел да регулира този процес”. Така медийният експерт Георги Лозанов коментира т.нар. ”Закон Пеевски". Законопроектът, свързан със собствеността на медиите, предизвика дискусия в НС, преди да бъде приет на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ОП и ДПС подкрепиха закона. БСП бяха против.
Закон за по-голяма прозрачност в медийната собственост и ограничение на концентрацията е важно да съществува, изтъкна Лозанов пред БНР и подчерта, че самият той е участвал в писането на няколко проекта, които никога не са били приемани, но допълни: "Друг въпрос е, че специално в текста, който прочетох, не видях особени нови възможности за по-голяма прозрачност и по-голямо ограничение на концентрацията от тези, които има и сега действащото законодателство. На всички ни е ясно, че проблемът идва от другаде – че има скрити собственици, а пък регулацията регулира видимостта на процеса. Така че аз не вярвам много да се придвижи в това отношение регулацията, още повече, че тя се опитва да се навлезе в интернет, а аз много пъти съм казвал, че това е за Нобелова награда да ми каже някой кое е медия в интернет и кой не е. Законопроектът влиза в територията на този много голям проблем, без да има някакви свои собствени идеи по този въпрос".
Не е лошо да си подкрепен от фондация, ако правиш медия, категоричен е Лозанов:
"От всички гражданки структури и неправителствените организации средствата са по-голям шанс за свободата на словото, отколкото например обвързването с правителствени и институционални форми на финансиране".
Лозанов изрази опасения проектозаконът да не стане част "от тази фалшива битка с Америка за България". В закона има потенциал само ако наистина някой е решил да направи крачка към по-добра регулация на собствеността и прозрачността: "Това ще си и проличи по това дали най-после парите, които идват от министерствата по комуникационните стратегии, ще се подложат по закон на по-голяма отчетност и на отчетност на ефективността им".
Самата тема за този закон ще даде възможност хипотетично нещо да се придвижи в тази сфера, смята Лозанов, който изрази и скептицизъм: "Пеевски е едновременно политик, депутат и медиен собственик. Винаги това предварително носи подозрения, че той ще регулира себе си, така да се каже, по по-добър начин за себе си, отколкото би го направил друг".
05.07.2018, 14:23 часа
1183 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha