Вижте с колко ще се вдигнат разходите на домакинство с новите цени на тока и парното

Вижте с колко ще се вдигнат разходите на домакинство с новите цени на тока и парното Средно с 1.2% ще нарасне издръжка на живот заради новите цени на природния газ, тока и парното, които влязоха в сила от 1 юли. Това прогнозира доклад на КНСБ, изготвен от Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към синдиката.
Природният газ поскъпна с 10.81%, топлоенергията със 7.33%, а електроенергията с 2.03%. Това означава, че издръжката на едно четиричленно семейство ще скочи с 28 лв. и ще достигне 2 354 лв. На член от семейството доходите ще нараснат със 7 лв., т.е. от 581 лв. през декември 2017 г. се очаква сега да бъдат 588 лв.
Най-силно засегнати ще бъдат многодетните семейства, например тези, които имат 10 деца, ще трябва да отделят от бюджета си още 84 лв. всеки месец. По-скъпите цени на енергията щели да дигнат сметките ни за горива за отопление, топла вода и осветление с почти 4%. Тези разходи пък представлявали 12 на сто от средствата за издръжка на живота, се казва още в доклада. Столичани щели да бъдат най-силно засегнати от увеличението на цената на енергията. Причината – 61 на сто от жилищата са с парно отопление.
Месечно разходите им ще нараснат с около 11 лв., или ако отопляваме апартамента си от ноември до март месец ще трябва да отделим общо от семейния бюджет още около 55 лв. Това щяло да доведе и до повишаване на дела на енергийната бедност у нас. Под енергийна бедност се разбира невъзможността жилището да се поддържа топло и неспособността да се плащат сметките за комунални услуги. Изследвания сочат, че България е сред най-силно засегнатите страни от ЕС по този показател. 36 на сто от българите през изминалата година не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли, сочат данни на Евростат. За сравнение процентът средно за ЕС е 8.2%. За отоплителен сезон 2017/2018г. на 204 635 семейства е била отпусната целева енергийна помощ. Средният месечен общ доход на член от домакинството за 2017 г. е бил 466 лв. Същевременно у нас е налице и високо равнище на неравенство в страната между отделните социални групи. При най-бедните, които оцеляват с месечен доход между 138 лв. и 287 лв., сметките за електро и топлоенергия и вода ще представляват 19 на сто от разходите им. В тази група попадат пенсионерите и безработните. 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност - 321 лв. Това от своя страна ясно очертава и ниската покупателна способност на част от населението, както и по-големия риск от социално изключване.
70% от оранжерийната продукция пък се отоплява с газ, вследствие на което се очаква и скок на цените на плодовете и зеленчуците. Вследствие на по-високата стойност на енергията хлябът вече бил поскъпнал с 10 %. Сред изводите от изследването са, че реформите по време на прехода са довели до значителното повишаване на енергийната стойност. В подкрепа на твърдението от синдиката посочват, че макар у нас цената на електричеството да е една от най-ниските в ЕС, то динамиката на повишаването им изпреварва динамиката на доходите.
08.07.2018, 13:51 часа
1195 1
Коментари

Я едно сравненийце молим.

08.07.2018, 22:59 часа
А сега покажете с колко ще паднат разходите у Румъния, след като там тока пада по незнайно какви причини. но най-вече там няма Тиква и цаца, а една ербап прокурорка Кьовеши.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha