Библиотеката във Враца стимулира творческото писане

Библиотеката във Враца стимулира творческото писане Продължават предизвикателствата, които Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца организира за децата и тийнейджърите в града. Те започнаха на 2 юли и ще продължат до края на месец август. Тази година акцентът е поставен върху творческото мислене, талантите, креативността и интереса към търсене на знания и насърчаване на четенето. Сред подготвените инициативи е академия за творческо писане. Тя  е подходяща за деца от 10 до 19 години. Целта е в рамките на 6 седмици да се работи с децата, които проявяват интерес към писането, разказването на истории и поезията. Идеята е да се срещнат с гост-ментори, които да им предадат опита си. Първият гост-ментор, който се срещна с бъдещите разказвачи, бе учителят по български език и литература в Профилираната езикова гимназия "Йоан Екзарх" Косьо Костандинов. Той провокира участниците да редят рими и заедно написаха първите си строфи. Академията продължава и днес, от 16 часа в "Зона за тийнейджъри" на библиотеката, когато ментор на участниците ще бъде кореспондентът на Българското национално радио във Враца Ива Антонова.
"Ще говорим с децата за ефективното четене. Това е умение, което ти дава възможност да се чувстваш пълноценен, като личност. Когато още като дете прочетеш, че някой страда или е щастлив, ти правиш връзката между твоето лично преживяване и това, което е отвън. Когато вече пораснеш и видиш връзката- можеш да го пресъздадеш, да го напишеш, да го преживееш по правилния начин. Това е изключителна полза от четенето... Моите приятели, които четат от деца са пълноценни навсякъде, умеят да се наложат, но на приятелите ми, които не четат им е по-трудно... Благодаря на библиотеката за поканата и вярвам, че четящите хора са пълноценни, независимо какво четат."
Всички инициативи, които библиотеката организира през лятото са безплатни, като идеята е да са полезни и интересни за децата на Враца. За всяка от дейностите са записани по около 30 деца, но групите са отворени и всеки, който желае може да се запише Какво мислят децата за летните предизвикателства, ще разберем от самите тях на по-късен етап, когато преминат през повечето от тях.
10.07.2018, 16:11 часа
666 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha