Нови поправки на ДПС: До 20 хил. глоба, ако медия не декларира собственика си

Нови поправки на ДПС: До 20 хил. глоба, ако медия не декларира собственика си Всяка медии трябва да подава декларация до 30 юни с информация за действителния собственик и сключваните договори за финансиране през предходната година. Това предвиждат допълнения към приетия на първо четене законопроект на ДПС за осветляването на собствеността и финансирането на медиите.
В декларацият ще се изреждат всички договори, както и стойността им, които са сключвани с държавата, с общините, с държавни и общински дружества, както и с такива с преобладаващо държавно и общинско участие. Декларацията ще се подава в Министерството на културата, а министърът ще ви отделен регистър.
Който наруши закона, не изпълни изискванията му и не подаде декларация за истинския собственик и източници на финансиране на медията си, ще бъде санкциониран. Законът въвежда глоби от 10 до 15 хил. лв., а при повторно нарушение санкциите скачат от 20 до 30 хил. лв.
Вносителите разширяват обхвата на закона, като допълват, че медията е длъжна да декларира съществени обстоятелства, свързани със собственика на доставчика на медийна услуга - дали е лице, заемащо публична длъжност, осъждано ли е с влязла в сила присъда за извършено престъпление и дали съответната медия е сключвала договори с общини и с държавата.
Трябва да се даде отговор още на въпроса дали въпросната медия е финансирана чрез банкови кредити, през еврофондове или обществени поръчки.
Според вносителите - отново депутатите от Движението Делян Пеевски, Велислава Кръстева, Йордан Цонев и Хамид Хамид, тези данни, които отсъстват от първоначалния вариант на приетия на първо четене законопроект, са били във фокуса на медийния дебат след приемането му и целят да уведомят потребителя на медийната услуга каква политика води съответната медия, за да направи своя избор той дали да се информира от нея.
Новост е и изискването да се декларира лицето, което фактически контролира съответното медийно съдържание, ако то е различно от действителния собственик на медията. Така потребителите ще разполагат с пълната информация за редакционната политика и за зависимостите между определени медии, които иначе се ръководят от несвързани помежду си лица.
10.07.2018, 16:13 часа
758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha