Остава бедственото положение в три общини във Врачанско след дъждовете

Остава бедственото положение в три общини във Врачанско след дъждовете Остава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните дъждове и повишеното ниво на язовирите. На язовир Рогозен още вчера бяха задействани сифоните и монтирани допълнителни помпи. Остава и готовността за евакуация на населението от общините Мизия, Борован и Хайредин.
Преди 4 години в Мизия обстановката беше инфарктна, когато по улиците можеше да се минава само с лодки, а къщите бяха под вода близо две седмици. Все още мнозина от хората не могат да възстановят домовете си, но на тази фон миналата нощ се случи поредното бедствие - порой наводни две улици.
Жители на Мизия споделиха, че нощта е била безсънна и много тежка за тях. Детската градина в района е затворена, защото е наводнена, а заради изровения асфалт по улицата не могат да минат автомобили на спешни екипи, както и на жителите на района.
Кметът на Мизия Виолин Крушовенски заяви, че след като улиците бъдат изчистени от отломките, ще бъдат засипани с чакъл, за да може да се минава по тях, а след това ще започнат ремонтно-възстановителните дейности.
"Този път се разминахме с по-малко повреди по комуникациите. Вървят две комисии - една, която оценява щетите на публичната инфраструктура, и друга, която оценява щетите по домовете", каза още кметът.
Крушовенски допълни, че засега няма данни за пострадали хора, а в момента тече отводняването на домовете на жителите. Публичната инфраструктура е засипана с кал, допълни той.
Нивата на язовирите и реките се следят постоянно, като се подава ежечасно информация на Гражданска защита, заяви Крушовенски. Той допълни, че е възможно реките да придойдат заради преливащите язовири по каскадата на Борован и Хайредин. Той благодари на екипите на МВР и пожарната за своевременната им реакция.
Бедственото положение остава в сила до 21 ч. на 16 юли.
11.07.2018, 09:15 часа
814 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha