Уволненият румънски прокурор погва тероризма

Уволненият румънски прокурор погва тероризма Уволненият румънски прокурор погва тероризма, информират АП и Romania-insider.
По-рано тази седмица президентът на Румъния Клаус Йоханис се подписа под указ за отстраняване на главния прокурор за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши. Йоханис се съобрази с решение на Конституционния съд от май. Правосъдният министър Тудорел Тоадер призова за отстраняването на Кьовеши още през февруари. Той алармира, че тя превишава пълномощията и вреди на имиджа на страната в чужбина. Молбата му предизвика многохилядни протести.
Върховният съвет на магистратурата на Румъния реши Кьовеши да поеме дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Сибиу.
Тя напусна дирекцията през 2006 г., след като беше назначена за главен прокурор на Румъния. Тя заемаше позицията до 2012 г. През 2013 г. стана главен прокурор за борба с корупцията.
Под нейно управление агенцията успешно осъди депутати, министри и други висши политици за измама, корупция и злоупотреба с власт. Въпреки че е популярна сред обикновените румънци, Кьовеши има много врагове сред политиците, особено сред членове на управляващата Социалдемократическа партия.
11.07.2018, 15:50 часа
1132 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha