Мръсният въздух ни трови, всеки трети у нас с алергия

Мръсният въздух ни трови, всеки трети у нас с алергия Алергиите са на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30-40% от населението е засегнато от проблема. През последните 20 години честотата им се е удвоила, отчитат експертите. Какви са причините и как да се предпазим?
Според водещия специалист в областта на имунологията - акад. Богдан Петрунов, през 2025 г. се предвижда 50% от населението на света да страда от алергични реакции.
"Алергичните заболявания представляват колосален социален и финансов проблем. Основните причинители на алергиите са две - като за начало те се предават по генетичен път - нещо, което не може да избегнем. Вторият основен виновник е замърсената околна среда - радиационен фон и мръсен въздух", уточни в студиото на "България сутрин" акад. Петрунов.
По думите му алергиите са имунни заболявания, срещу които тялото ни няма как се бори по естествен път.
"Няма съмнение, че замърсяването на околната среда и особено т. нар. малки прахови частици са много сериозен фактор. Където е по-мръсно, има повече алергии. Това се отнася и за България. Все повече децата започват да се раждат с алергии", категоричен е специалистът пред Bulgaria ON AIR.
Академикът отбеляза, че родителите трудно забелязват симптомите на алергията - силен сърбеж, неспокойство, постоянен плач, а първият признак е атопичният дерматит.
"Родителите трябва да следят за т. нар. алергичен марш. Трябва да бъде заведено на специалист, диагностицирано и качествено лекувано. Абсолютно всичко може да бъде алерген. Целият материален свят може да бъде алерген за нас - хората", допълни Петрунов.

 
12.07.2018, 10:19 часа
742 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha